ASZ Geraardsbergen: Dag van de Zorg 2019

Zondag 17 maart, tijdens de Dag van de Zorg, zet het ASZ Geraardsbergen de ziekenhuisdeuren open voor het grote publiek! We bieden we u een unieke blik achter de schermen van het ziekenhuis en nemen we u mee op een boeiende ontdekkingstocht waarin "het brein" centraal staat. Kom langs en ontdek via demo’s, infostanden, animatie en voordrachten hoe uw brein werkt, wat er kan fout lopen en hoe u moet reageren bij een beroerte. 

 

Iedereen is welkom! Kom langs met uw familie, vrienden en/of kennissen en maak kennis met het volledige zorgaanbod bij ASZ Geraardsbergen. Benieuwd aan welke activiteiten u allemaal kan deelnemen tijdens Dag van de Zorg op campus Geraardsbergen? We lichten al een tipje van de sluier op hieronder...

 

Programma

 

Neurologie zien, horen, voelen en smaken

Maak kennis met VEP (visueel geëvoqueerde potentialen) dit prikkelt de zintuigen en de reacties van het zenuwstelsels in de vorm van elektrische signalen meten via elektroden. Test de gevoelsbanen in uw lichaam a.d.h.v. een Somato Sensorisch geëvoceerde Potentialen-onderzoek (SSEP). Dit onderzoek gebeurt via een meting van de doorgankelijkheid van de zenuwen van de armen en/of benen tot aan de hersenen.

Vergeet niet om een bezoekje te brengen aan de pop-up fototentoonstelling met werk van mensen die leven met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Met hun foto’s proberen ze de vaak onzichtbare gevolgen van hun aandoening zichtbaar te maken en meer begrip te kweken bij buitenstaanders. 

 

Reanimatiecursus 'Breng zuurstof naar het brein'

Elk jaar worden 400.000 Europeanen getroffen door een hartstilstand, amper 1 op 10 overleeft dat. Onmiddellijk starten met hartmassage verdubbelt de overlevingskansen. Tijdens deze korte, praktijkgerichte basiscursus reanimatie en gebruik van een AED-toestel krijgt u meteen de basistechnieken onder de knie. Opgelet! Graag vooraf inschrijven via .... Er zijn twee sessies voorzien om 14u15 - 15u15 en om 15u30 - 16u30. Gelieve het aantal personen en het uur dat u deze cursus zou willen volgen door te sturen.

 

Neem een kijkje in de buik

Ontdek hoe een laparoscopie verloopt en wat de voordelen zijn van opereren door middel van laparosocpie. Laparoscopie betekent letterlijk ‘in de buik kijken’. In vergelijking met open chirurgie is een laparoscopische operatie een operatie die zeer veel voordelen biedt. 

 

Ouder worden: ervaar wat het met uw lichaam doet

Het is niet anders: ouder worden komt met ‘gebreken’. Er staan hier enkele boeiende testen voor u en het hele gezin klaar omte ervaren wat ouder worden met uw lichaam doet. Zo is er de MMSE test: deze wordt gebruikt bij een vermoeden van geheugenproblemen of dementie. A.d.h.v. een korte vragenlijst krijgt u een beeld over uw geheugen, taalvermogen en concentratie (cognitieve vaardigheden). Eveneens kunt u aan de levende lijve voelen hoe verouderen precies voelt door het aantrekken van ons ouderdomssimulatiepak GERT. GERT simuleert een aantal ouderdomsgebreken. Zo vermindert bijvoorbeeld een speciale bril het zicht, zorgt een koptelefoon voor een verminderd gehoor en wordt met ander onderdelen de achteruitgang van de spierfuncties nagebootst. Dit en nog veel meer interessante testen staan u te wachten op de dienst Geriatrie! 

 

Interactieve rondleiding doorheen de pijnkliniek

In de pijnkliniek worden patiënten geholpen met ernstige en langdurige (chronische) pijnklachten. De oorzaken van pijn zijn verschillend en kunnen onder meer ontstaan door zenuwbeschadiging, weefselbeschadiging, kanker... Hierover ontdekt u meer tijdens de demonstratie pijn die doorgaat om 15u00 (pijnkliniek, gebouw Verhaege). Vervolgens ontdekt u meer over het echotoestel en leert u meer over neuromodulatie; het beïnvloeden van de werking van de zenuwbanen. Deze techniek wordt voor diverse aandoeningen ingezet, van rugpijn en oorsuizen tot depressie en incontinentie. 

 

Tekenwedstrijd: hoe ziet ons brein eruit?

Bent u tussen de 6 en 12 jaar oud en wilt u kans maken op een mooie prijs? Doe dan mee aan de tekenwedstrijd ‘Hoe ziet ons brein eruit?’. De beste tekeningen krijgen een mooi plekje in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Geraardsbergen. Voor de drie winnaars ligt ook een toegangsticket voor Plopsaland De Panne klaar.

 

Infosessie 'Hoe kan ik een burn-out voorkomen?'

Dr. Verplancke, psychiater bij het ASZ, licht de kenmerken toe van een burn-out en geeft handige tips hoe u aan burn-out preventie kan doen. Deze infosessie start om 13u00 en gaat door in de grote vergaderzaal (gebouw Verhaegen, verdiep +4). Opgelet! Graag vooraf inschrijven via ....

 

Yoga en meditatie zijn goed voor het brein

Yoga en meditatie zweverig? Helemaal niet. Inmiddels is er wetenschappelijk bewijs dat dit goed is voor onze hersenen en ons lichaam. Tijdens yoga bent u heel bewust bezig met uw lichaam en geest. U ontdekt uw eigen sterke punten en u bent bewuster van uw lichaam. Kom naar deze gratis introductieles en maak kennis met yoga. Opgelet! Graag vooraf inschrijven via .... Deze yogasessie wordt aangeboden om 11u00 – 12u00 en 14u00 – 15u00. Gelieve comfortabele kledij mee te brengen.

 

Hoe ziet een ambulance er van binnen uit?

Breng een bezoekje aan de MUG en ambulance! Een ongeluk, u belt 112 en de ambulance is binnen vijftien minuten ter plaatse. Maar hoe ziet een ambulance er van binnen uit? Stap eens binnen en leer meer over alle functies. Verder komt u ook meer te weten over MUG (een mobiel medisch team). Dit team bestaat uit een gespecialiseerde arts en een verpleegkundige die houder is van de bijzondere titel in de intensieve zorg en dringende geneeskundige hulpverlening.

 

Virtual reality in de gezondheidszorg

Leer meer over hoe virtual reality angst en pijn vermindering kan bekomen. Klinische hypnose vermindert efficiënt de angst en pijn voor, tijdens of na een invasieve procedure. Het zorgt voor minder emotionele stress en een kortere proceduretijd. Test deze splinternieuwe VR-bril uit en ontdek het effect op uw brein... Spannend!

 

Praktische info

 

Datum: zondag 17 maart 2019

Tijdstip: 10u00 - 17u00

Locatie: ASZ Geraardsbergen, Gasthuisstraat 4, 9500 Geraardsbergen

Vragen: mail naar ...

Toegang is gratis

 

Opendeurdag ASZ GeraardsbergenASZ Geraardsbergen neemt deel aan Dag van de Zorg 2019

 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail