Gratis screening op voorkamerfibrillatie campus Aalst

Voorkamerfibrillatie (VKF) is de meest voorkomende hartritmestoornis. Vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om het ooit te krijgen. Het is erg belangrijk dat er tijdig een diagnose wordt gesteld, want zonder de juiste behandeling vergroot VKF het risico op ernstige complicaties zoals een trombose of een beroerte. Daarom organiseert de Belgian Heart Rhythm Society (BeHRA) ‘De Week van het Hart’, een jaarlijkse sensibiliseringscampagne over voorkamerfibrillatie. In het kader van 'De week van het hart' organiseert het ASZ op maandag 24 september 2018 tussen 10u - 14u een gratis screening aan het onthaal op campus Aalst. 

 

weekvanhethart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Wat is voorkamerfibrillatie?
Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende ritmestoornis bij ouderen. Het hart klopt hierbij onregelmatig. Symptomen zijn hartkloppingen, duizeligheid en vermoeidheid maar soms is de patiënt zich van geen kwaad bewust. Op tijd deze ritmestoornis ontdekken, is belangrijk om problemen zoals een beroert of hartfalen te voorkomen.

Hoe voorkamerfibrillatie screenen?
U kan zich op maandag 24 september gratis laten screenen. Hier wordt de elektrische activiteit van uw hart pijnloos opgemeten gedurende ongeveer 30 seconden. Dit gebeurt aan de hand van een soort 'stokje'. Dit houdt u ongeveer een minuut lang vast waarbij, aan beide uiteinden, een metalen handvat zit. In deze handvatten zitten elektrodes die een ECG opnemen. 

Een groen licht geeft aan dat er een normaal, regelmatig ritme aanwezig is. Een rood licht wijst op een onregelmatig hartritme, maar dit wijst niet steeds op het voorkomen van voorkamerfibrillatie. Daarom wordt bij een rood licht steeds een EKG genomen. 

Indien voorkamerfibrillatie wordt vastgesteld, wordt u meteen verder geïnformeerd bij de dienst Cardiologie. Voorkamerfibrillatie kan tijdig worden vastgesteld en zijn er goede behandelingen beschikbaar.

Vragen of meer informatie? 
Aarzel niet en spreek erover met uw arts.

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail