Alles over corona

terug naar boven Wat zijn coronavirussen?

Coronavirussen zijn een familie van virussen die een infectie veroorzaken bij mensen en verschillende dieren, waaronder vogels en zoogdieren zoals kamelen, katten en vleermuizen. Sommige coronavirussen van dieren zijn zoönotisch, wat betekent dat ze kunnen overgedragen worden tussen dieren en mensen. Tot nu toe is aangetoond dat zeven coronavirussen ook bij mensen een infectie kunnen veroorzaken. Wanneer dierlijke coronavirussen evolueren, mensen besmetten en zich verder verspreiden tussen mensen, kan dit leiden tot uitbraken zoals MERS-CoV en SARS.

 

terug naar boven Wat zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus (COVID-19)?

De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten, spierpijn, hoofdpijn en ademhalingsmoeilijkheden. De voornaamste symptomen zijn moeilijk te onderscheiden van griep en andere luchtweginfecties, raadpleeg uw huisarts bij het vertonen van deze symptomen.

 

terug naar boven Wat doet u in geval van symptomen?

Wanneer u last heeft van symptomen van het virus (koorts, hoest en ademhalingsmoeilijkheden) neemt u in de eerste plaats telefonisch contact op met uw huisarts. Vermeld uw reisgeschiedenis of contacten met besmette personen en uw symptomen als u uw huisarts belt. Ga niet naar de wachtzaal, want daar kunt u andere patiënten besmetten. Ga ook niet naar de Spoedgevallendienst tenzij uw huisarts u doorverwijst. Als u besmet bent met het coronavirus, blijft u thuis zolang er symptomen zijn en volgt u onderstaande hygiënemaatregelen strikt op.

PDF icoonHygiëneadvies_patiënt_coronavirus 19032020

 

terug naar boven Hoe wordt een besmetting met COVID-19 opgespoord?

Bij patiënten met een vermoeden van besmetting met COVID-19 wordt een nasofaryngeale wisser genomen die in het labo van het A.S.Z. wordt onderzocht. Tot de resultaten van de test beschikbaar zijn, blijft de patiënt in isolatie.

 

In geval van milde symptomen is dit in thuisisolatie. In geval van ernstige symptomen waarbij een ziekenhuisopname vereist is, is dit op de cohortafdeling van het ziekenhuis.

 

Opgenomen patiënten met een positief resultaat worden overgebracht naar een aparte Covid-afdeling. Patiënten in thuisisolatie die positief blijken te zijn, blijven thuis zolang er symptomen zijn en volgen onderstaande hygiënemaatregelen strikt op.

PDF icoonHygiëneadvies_patiënt_coronavirus 19032020

 

terug naar boven Wat kan u doen om verspreiding te voorkomen?

Tegen het coronavirus beschermt u zich op dezelfde manier als tegen de griep.

 

  • Was regelmatig uw handen met water en zeep.
  • Vermijd het om iemand de hand te schudden bij het begroeten.
  • Bedek uw mond en neus met een papieren zakdoek als u hoest of niest. Gooi uw zakdoekjes zorgvuldig weg.
  • Hebt u geen zakdoek bij de hand? Bedek uw mond en uw neus in elleboogplooi.
  • Vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen.
  • Blijft thuis als u ziek bent. 

 

terug naar boven Wat doet het A.S.Z. om verspreiding te voorkomen?

Binnen het A.S.Z. is iedereen verplicht een mondmasker te dragen en de handen te ontsmetten bij het binnenkomen en buitengaan. Op alle consultaties en verpleegafdelingen is ontsmettingsmiddel voorzien. Vóór een opname wordt ook verplicht een Covidtest afgenomen.

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail