Coronavirus: info en richtlijnen voor de patiënt

terug naar boven A.S.Z. schaalt op naar fase 2A

Omwille van de negatieve evolutie in de besmettingscijfers nationaal, vraagt de overheid aan de ziekenhuizen om vanaf dinsdag 6 april 2021 op te schalen naar fase 2A van de capaciteitsplanning. Dat betekent dat nu 60 procent van de bedden op IZ moet worden voorbehouden voor coronapatiënten.

 

Impact op de reguliere niet-dringende zorg

Dringende en noodzakelijke ingrepen krijgen voorrang. Niet-dringende ingrepen waarvoor achteraf mogelijk intensieve zorgen vereist zijn, kunnen worden uitgesteld. Dit gebeurt enkel wanneer uitstel mogelijk en verantwoord is. Indien de ingreep/opname dient uitgesteld te worden zal het ziekenhuis de patiënt zelf contacteren. Wanneer de patiënt niet wordt gecontacteerd wordt deze in het ziekenhuis verwacht op het afgesproken moment.

 

Alle dringende en noodzakelijke onderzoeken en ingrepen blijven steeds doorgaan. Ook vandaag willen we alle patiënten, met en zonder Covid-19, kwalitatieve en veilige zorg bieden.

 

terug naar boven Kan ik naar A.S.Z. komen om me te laten testen op Covid-19?

Een test op Covid-19 gebeurt op verwijzing van een arts. Als u niet dient opgenomen te worden in het ziekenhuis, is de regel dat u telefonisch contact opneemt met uw huisarts. In vele gemeenten hebben de huisartsen een triagepost voor Covid-19 opgericht. Maar uw huisarts kan u ook naar het A.S.Z. verwijzen voor uw Covid-19-test. Voor de administratie brengt u uw identiteitskaart en aanvraagformulier van de (huis)arts mee.


Waar dient u zich aan te melden?

 • Campus Aalst:
  Gelieve u rechtstreeks naar het S-gebouw te begeven (vooraan op de campus rechts), waar u zich elektronisch kan inschrijven aan de kiosken met uw identiteitskaart. De wisser wordt afgenomen op de verdieping -1 in het S-gebouw, volg de pijlen ‘Covid-19-test lokaal’. Openingsuren:
  Weekdagen: 8u - 20u (vanaf 16u15 dient u zich aan te melden aan het labo op verdieping +3 in het S-gebouw)
  Zaterdag: 8u - 12u
  Zondag: gesloten
 • Campus Geraardsbergen:
  De wisser wordt afgenomen aan het labo in het lokaal van de bloedafname in het hoofdgebouw (1ste verdieping). Openingsuren:
  Weekdagen: 8u - 20u 
  Zaterdag: 8u - 12u
  Zondag: gesloten
 • Campus Wetteren:
  De wisser wordt afgenomen door de laborante in de lokalen van de oude CT samen met het verpleegkundig team van de poli. Openingsuren:

  Weekdagen: 9u - 12u en 13u - 16u
  Weekend: gesloten

 

Als u ziek bent of duidelijke symptomen hebt, ga dan naar de Spoedgevallendienst voor uw screening (zowel op campus Aalst als campus Geraardsbergen).

Wij vragen u ook in afwachting van uw testresultaat in thuisisolatie te blijven, de nodige afstand tegenover anderen te bewaren, en steeds een goede hoest-, nies- en handhygiëne toe te passen. Bovendien dienen alle patiënten waarbij een coronatest wordt afgenomen verplicht een vragenlijst in te vullen (zie http://www.asz.be/corona/patient/formulier-voor-beschrijving-van-contacten). 

 

Voor het resultaat van uw Covid-19-test, neemt u contact op met uw huisarts. Normaal 24 uur en ten laatste 48 uur na de test is het resultaat beschikbaar bij uw huisarts en op mynexuzhealth (onder het luik 'externe bronnen'). 

 

terug naar boven Preopartieve coronatest en vragenlijst

De veiligheid van onze patiënten vormt een belangrijk onderdeel van onze kwaliteitszorg. Een goede voorbereiding en voldoende informatie is hierbij belangrijk.

Voor uw geplande opname en ingreep bij het A.S.Z., zal er telefonisch een vragenlijst bij u afgenomen worden en moet u getest worden op het coronavirus (Covid-19). Zonder deze test kan uw ingreep niet doorgaan. De coronatest dient bij voorkeur 72 uur vóór opname uitgevoerd te worden. 

 

De dag voor de geplande opname en ingreep krijgen wij de resultaten van de test.

 • Bij een negatieve test wordt u niet verwittigd en gaat de ingreep de dag nadien gewoon door zoals gepland.
 • Bij een positieve test (u bent dus besmet met het coronavirus) wordt de behandelende arts geïnformeerd door het labo. De arts-specialist zal het verdere verloop met u bespreken.
 • Vragen over het resultaat van uw PCR test? Mail naar ...

 

Afname van wissers voor pre-operatieve screening gebeuren door het labo. Voor de administratie en de terugbetaling brengt u uw identiteitskaart en mutualiteitsgegevens mee. Voor het laboratorium brengt u het aanvraagformulier van de arts mee en de etiketten die u kreeg bij het aanmelden. 

 

 • Campus Aalst:

  Gelieve u rechtstreeks naar het S-gebouw te begeven (vooraan op de campus rechts), waar u zich elektronisch kan inschrijven aan de kiosken met uw identiteitskaart. De wisser wordt afgenomen op verdieping -1 in het S-gebouw, volg de pijlen Covid-19-testlokaal. U krijgt een richtuur van uw behandelende arts, gelieve dit uur te respecteren. Openingsuren:
  Weekdagen: 8u - 20u
  Zaterdag: 8u - 12u
  Zondag: gesloten

 • Campus Geraardsbergen:
  De wisser wordt afgenomen aan het labo in het lokaal van de bloedafname in het hoofdgebouw (1ste verdieping). U krijgt een richtuur van uw behandelende arts, gelieve dit uur te respecteren. Openingsuren:
  Weekdagen: 8u - 20u
  Zaterdag: 8u - 12u
  Zondag: gesloten
 • Campus Wetteren:
  De wisser wordt afgenomen door de laborante in de lokalen van de oude CT samen met het verpleegkundig team van de poli. Openingsuren:

  Weekdagen: 8u30 - 17u
  Weekend: gesloten

 

Wij vragen u ook in afwachting van uw testresultaat in thuisisolatie te blijven, de nodige afstand tegenover anderen te bewaren, en steeds een goede hoest-, nies- en handhygiëne toe te passen. Bovendien dienen alle patiënten waarbij een coronatest wordt afgenomen verplicht een vragenlijst in te vullen (zie http://www.asz.be/corona/patient/formulier-voor-beschrijving-van-contacten). 

terug naar boven Richtlijnen voor gehospitaliseerde patiënten

 • Tijdens uw verblijf krijgt u in het ziekenhuis een chirurgisch mondmasker.
 • Bent u alleen op de kamer, dan kunt u het mondmasker afzetten. Op een tweepersoonskamer kan dat enkel als de minimumafstand van 1,5 meter tussen de kamergenoten gerespecteerd wordt. U kunt dus bijvoorbeeld niet samen aan één tafel eten.
 • Draag het masker telkens als er iemand in uw kamer komt: een zorgverlener, ziekenhuismedewerker of bezoek
 • Draag het mondmasker bij elke verplaatsing in het ziekenhuis, bijvoorbeeld voor een onderzoek en bij elk zorgcontact binnen de 1,5 meter.
 • Zet u het mondmasker even af? Leg het proper weg.
 • Draag het mondmasker correct: bedek uw mond, neus en kin volledig. 

 

terug naar boven Begeleiders van patiënten op raadpleging, onderzoek of voor een opname

Wij vragen elke patiënt om alleen naar het ziekenhuis te komen. 

Een begeleider is slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan: 

 • De patiënt is jonger dan 18 jaar.
 • Bij een slechtnieuwsgesprek (advies behandelende arts).
 • Begeleiding van patiënten bij onderzoeken, ingrepen, consultaties en op de spoedgevallendienst is nog NIET toegelaten, enkel indien medisch noodzakelijk en dan door max. 1 pers. 
 • Voor zwangerschapsopvolging is begeleiding door de partner toegestaan.

 

Er geldt een algemeen bezoekverbod in de A.S.Z. ziekenhuizen. Meer informatie vindt u hier.

 

terug naar boven Veelgestelde vragen van zwangere vrouwen over Covid-19

Lees hier alle antwoorden op veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over Covid-19.

 

terug naar boven Hygiëneadvies voor patiënt in thuisisolatie met vermoeden of bevestiging van Covid-19

PDF icoonHygiëneadvies_patiënt_thuisisolatie_coronavirus

 

terug naar boven COVID-19: richtlijnen voor de patiënten van de dienst reumatologie

Lees hier alle richtlijnen voor reumapatiënten.

 

terug naar boven COVID-19 richtlijnen voor de patiënten van de dienst hematologie en oncologie

Lees hier alle richtlijnen voor patiënten van de dienst hematologie en oncologie.

 

terug naar boven COVID-19: richtlijnen voor MS-patiënten

Lees hier alle richtlijnen voor MS-patiënten.

 

terug naar boven COVID-19: richtlijnen voor epilepsiepatiënten

Lees hier alle richtlijnen voor epilepsiepatiënten.

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail