Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

053 76 66 40 (Aalst)

054 43 21 70 (G'bergen)

09 368 84 90 (Wetteren)

068 57 29 11 (Medisch Centrum Lessen)

 ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Maag-, darm- en leverziekten

Heelkunde (abdominale)

 wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone L - verdieping -1

Polikliniek G'bergen

Zone Ba - verdieping +1

Polikliniek Wetteren

Zone E - verdieping 0

Types pancreastumoren

  1.  Adenocarcinoom komt het meest frequent voor en kan zich lokaliseren over de gehele pancreas. De adenocarcinomen ontstaan uit de klierbuisjes die de spijsverteringsenzymen van de pancreas produceren.

  2. Neuro-endocriene tumoren ontstaan uit neuro-endocriene cellen die hormonen produceren. Deze neuro-endocriene tumoren (NET) komen minder frequent voor dan de adenocarcinomen, hebben een minder agressief verloop en vaak wordt de diagnose later gesteld. Ongeveer 60 % van de neuro-endocriene pancreatische tumoren zijn niet functionerende tumoren. 40 % zullen wel peptide hormonen secreteren en dan ook de symptomen bepalen.

  3. Tumoren (meestal adenocarcinomen) die ontstaan in de kop van de pancreas aan de uitmonding van de hoofdgalweg en de ductus van Wirsung (papil van Vater) noemt men ampulomen of peri-ampulaire tumoren. Deze tumoren kunnen ook uitgaan van de twaalfvingerige darm of duodenum.

  4. Soms kunnen zeldzame tumoren zich voordoen in de pancreas zoals bv. Lymfomen of kunnen er sommige ziektes een pancreastumor nabootsen zoals een IgG4 ziekte, dit is een autoimmune aandoening.

 

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail