Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

 

Telefonisch 

053 76 66 10 (Aalst)

054 43 21 32 (G'bergen)

09 368 82 11 (Wetteren)

 

E-mail

...

 

Boek online uw afspraak

www.mynexuzhealth.be

ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Gynaecologie - verloskunde

wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone L - verdieping -1

Polikliniek - Geraardsbergen

Verhaeghe - verdieping 0

Polikliniek Wetteren

Zone E - verdieping 0

Kunstmatige inseminatie

Soms heeft de man te weinig goede beweeglijke zaadcellen om te zorgen voor een spontane zwangerschap. Soms is de baarmoederhals van de vrouw voor de zaadcellen een niet te nemen barrière. Of soms wordt er geen reden gevonden voor het feit dat een zwangerschap uitblijft.

 

In al deze gevallen kan soms voor een kunstmatige inseminatie worden gekozen.

 

 

terug naar boven Wat houdt dat in?

Het zaad wordt via een katheter in het lichaam van de vrouw gebracht. Eerst worden in het laboratorium de beste en meest beweeglijke zaadcellen uit het sperma afgezonderd. Via een fijn plastic buisje wordt dit via de baarmoederhals in de baarmoeder ingebracht, vandaar intra-uteriene inseminatie. Dit is een eenvoudige behandeling die gewoon op de consultatie gebeurt.

 

terug naar boven Hoe?

Belangrijk voor een goede slaagkans is dat de eicel en de zaadcellen elkaar op het juiste moment ontmoeten want ze hebben maar een beperkte levensduur.

 

Dit kan gebeuren:

  1. in een spontane cyclus
  2. lichte stimulatie met clomifeencitraat (anti-oestrogeen) : van dag 3 tot dag 7 neem je het voorgeschreven aantal tabletten.
    Door het anti-oestrogeen krijgen de hersenen het signaal dat het oestrogenenpeil laag is. Hierdoor gaan ze stimulerende hormonen afscheiden.
  3. stimulatie via inspuiting van hormonen( HMG of rec-FSH) : volg de specifieke richtlijnen van je arts.
    Hierbij worden de eierstokken rechtstreeks gestimuleerd tot de aanmaak van follikels.

 

Zodra je je maandstonden hebt, bel je naar 053/766610 om een afspraak te maken voor een echografie (follikelmeting) en/of bloedafname op dag 11.

 

Zodra er één tot maximum 3 follikels zijn van 17 mm of meer of wanneer men in het bloed de LH-piek ziet, kan eventueel een injectie worden gegeven om de eisprong uit te lokken.
Afhankelijk van deze resultaten wordt de meest geschikte dag voor inseminatie bepaald.

Op deze dag moet de man kort voor de inseminatie via masturbatie een spermastaaltje produceren. Dit wordt zo snel mogelijk naar het laboratorium gebracht, waar de beste zaadcellen afgezonderd worden.

 

Het staal wordt eerst beoordeeld alvorens tot inseminatie wordt overgegaan: wanneer er minder dan 1 miljoen zaadcellen aanwezig zijn, wordt wegens de geringe kans op succes geen inseminatie uitgevoerd.

 

Deze procedure duurt ongeveer anderhalf uur waarna de inseminatie kan plaatsvinden.

Vervolgens moet er 15 dagen worden afgewacht. Wanneer je geen maandstonden krijgt, moet er een bloedafname gebeuren om te controleren of je inderdaad zwanger bent.

 

terug naar boven Kans op succes

Hoe groot de kans is, hangt af van de leeftijd van de vrouw en het vruchtbaarheidsprobleem.

Gemiddeld is de kans ongeveer 10 % per cyclus. Dit wil zeggen dat de kans bij vrouwen onder de 37 jaar op zwangerschap binnen de 6 cycli ongeveer 50% bedraagt.

 

Als men na 6 cycli nog niet zwanger is, wordt na verdere onderzoeken eventueel naar IVF overgegaan.

 

terug naar boven Spermastaal

Een vers spermastaaltje wordt best bekomen door masturbatie, liefst na 2-3 dagen onthouding. Goede hygiëne is daarbij belangrijk: was daarom vooraf je handen en geslachtsdelen met water en zeep. Het ejaculaat vang je rechtstreeks op in het potje dat je van de gynaecoloog gekregen heb. Breng het dan zo snel mogelijk, liefst bewaard dicht tegen het lichaam, naar het labo. Houd rekening met het uur waarop je verwacht wordt het staal binnen te brengen.

 

Gelieve bij problemen het labo te verwittigen: 053/764923.

 

Na gemiddeld anderhalf uur is het staal klaar voor inseminatie.

 

terug naar boven Voorafgaande onderzoeken en formulieren

Toestemmingsformulier 

Er zal jullie beiden gevraagd worden een toestemmingsformulier te ondertekenen. Dit is éénmalig en noodzakelijk om wettelijk in orde te zijn.

 

Bloedafname

Alvorens met inseminatie te kunnen starten en ook telkens opnieuw indien er een langere rustperiode werd ingebouwd, zal bij beide partners een bloedafname moeten gebeuren voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit zowel om uzelf, uw partner, uw baby en ons personeel te beschermen.

 

Financieel

De medicatie, labokosten en consultaties worden terugbetaald door de mutualiteiten. U hoeft dus enkel het remgeld te betalen.

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail