Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

 

Telefonisch 

053 76 66 10 (Aalst)

054 43 21 32 (G'bergen)

09 368 82 11 (Wetteren)

 

E-mail

...

 

Boek online uw afspraak

www.mynexuzhealth.be

ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Gynaecologie - verloskunde

wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone S - verdieping +2

Polikliniek - Geraardsbergen

Verhaeghe - verdieping 0

Polikliniek Wetteren

Zone E - verdieping 0

Curettage

Een curettage is een kleine gynaecologische ingreep die dient om een diagnose te stellen bij bepaalde klachten of om miskraamweefsel uit de baarmoeder te verwijderen. Meestal wordt onderzocht waarom u abnormaal bloedverlies hebt.

 

Een andere benaming voor curettage is ‘dilatatie en curettage’ of kortweg ‘D&C’.

 

 

terug naar boven Waarom wordt een curettage uitgevoerd?

Uw gynaecoloog kan in volgende gevallen een curettage adviseren:

 

Abnormale menstruatie

Uw menstruatie is abnormaal als de maandstonden onregelmatig zijn en als je te veel of te lang bloed verliest.

 

Abnormaal bloedverlies

Er is sprake van abnormale bloedingen als u onverwacht bloedt. Dat kan tussen de maandstonden in zijn, na het vrijen, tijdens een zwangerschap of na de menopauze. Met een D&C kunnen verschillende afwijkingen opgespoord worden.

 

Sommige problemen worden door een curettage ook meteen behandeld.

 

Afwijking bij een ander onderzoek

Als bij een ander onderzoek (bijvoorbeeld bij echografie of scan) het vermoeden rijst van een afwijking binnenin de baarmoederholte kan ook een curettage nodig zijn.

 

terug naar boven Wat kan er vastgesteld worden bij een curettage?

Fibromen of ‘vleesbomen’

‘Fibromen’, ‘myomen’, ‘fibromyomen’ en ‘vleesbomen’ zijn synoniemen. Fibromen zijn goedaardige gezwellen in de baarmoederwand. Afhankelijk van hun grootte en plaats kunnen fibromen soms tot abnormale of pijnlijke bloedingen leiden.

 

Poliepen

Deze goedaardige tumoren gaan meestal uit van het endometrium. Vaak puilen ze uit in  de baarmoederholte. Poliepen kunnen soms vrij groot worden. Net zoals fibromen kunnen deze woekeringen leiden tot abnormale maandstonden.

 

Tijdens een curettage kunnen poliepen losgemaakt en uit de baarmoeder verwijderd worden.

 

Miskraam in de eerste drie maanden van de zwangerschap

Abnormaal bloedverlies kan ook optreden tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap. Vrij vaak wijst dit op een miskraam. Dit gaat bijna steeds met pijn gepaard. Als de gynaecoloog er zeker van is dat het om een onafwendbaar miskraam gaat, kan hij/zij voorstellen het miskraamweefsel via curettage uit de baarmoederholte te verwijderen.

 

Achtergebleven weefsel in de baarmoeder na een bevalling

Na een bevalling blijft soms een deel van de moederkoek of de vliezen in de baarmoeder achter. Als die weefselresten in de baarmoeder blijven zitten, kunnen ze voor een ontsteking zorgen. Ook dan wordt vaak een curettage voorgesteld.

 

Baarmoederkanker

Kwaadaardige tumoren van het endometrium komen voornamelijk voor bij oudere vrouwen en leiden meestal tot bloedverlies na de menopauze. Het is belangrijk de diagnose van een dergelijke kwaadaardige tumor zo vroeg mogelijk te stellen. Daarom kan bij bloedverlies na de menopauze een curettage aangeraden worden.

 

terug naar boven Verdoving

Een curettage wordt meestal onder algemene verdoving uitgevoerd. Over het algemeen is een dagopname wenselijk. Meestal wordt een lichte algemene verdoving of ‘narcose’ gebruikt. Bij een lichte narcose dient de anesthesist via het infuus het verdovende middel toe. De anesthesist zet een masker over uw mond en neus waarlangs u zuurstof krijgt. U wordt snel suf en valt in slaap. Terwijl u slaapt, krijgt u een buisje in de luchtpijp om u te beademen. Tijdens een algemene verdoving voelt u geen pijn. Je wordt pas wakker als de operatie afgelopen is.

 

terug naar boven De ingreep zelf

De gynaecoloog plaatst eerst een vaginaal spreidertje (speculum of eendenbek) om de baarmoederhals te zien. De opening van de baarmoederhals wordt stapsgewijs verbreed. De gynaecoloog gebruikt daarvoor metalen staafjes met een steeds grotere diameter. Als de baarmoederhals voldoende geopend is, brengt de gynaecoloog een curette in de baarmoederholte en neemt met dit scherpe lepeltje weefselstalen van de binnenkant van de baarmoeder. Het verwijderde slijmvlies wordt in het laboratorium onder de microscoop onderzocht. Na de operatie bouwt de baarmoeder snel opnieuw een intacte slijmvlieslaag op. De hele ingreep duurt maar enkele minuten.

 

Bij een miskraam moeten grotere weefselresten uit de baarmoederholte verwijderd worden. Daarvoor wordt een smalle buis uit kunststof gebruikt die net als een gewone curette in de baarmoederholte gebracht wordt. Via een zuigsysteem wordt het miskraamweefsel verwijderd zonder de baarmoederwand te kwetsen. Indien het nodig is, zal de gynaecoloog je op voorhand twee pilletjes geven (Cytotec) die u de avond voordien bevochtigd met wat water en zo diep mogelijk in de vagina plaatst. Dit om de baarmoederhals weker te maken en niet te veel te moeten beschadigen.

 

PDF icoonCurettage

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail