Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

 

Telefonisch 

053 76 66 10 (Aalst)

054 43 21 32 (G'bergen)

09 368 82 11 (Wetteren)

 

E-mail

...

 

Boek online uw afspraak

www.mynexuzhealth.be

ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Gynaecologie - verloskunde

wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone S - verdieping +2

Polikliniek - Geraardsbergen

Verhaeghe - verdieping 0

Polikliniek Wetteren

Zone E - verdieping 0

Hysteroscopie

Hysteroscopie betekent letterlijk ‘in de baarmoeder kijken’. Deze kleine gynaecologische ingreep dient om een diagnose te stellen of om een probleem te verhelpen. Er zijn dus twee soorten hysteroscopieën. Tijdens een ‘diagnostische hysteroscopie’ onderzoekt de gynaecoloog de baarmoederholte om een verklaring te zoeken voor een klacht.

 

Men spreekt van een ‘operatieve hysteroscopie’ als de gynaecoloog met een meer uitgebreide ingreep een aandoening ook behandelt.

 

Een hysteroscoop is een dun buisvormig instrument dat via de vagina en de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht wordt. Deze kijkbuis kan uitgerust worden met een kleine camera en is verbonden met een lichtbron. De baarmoederholte wordt tijdens de ingreep opengehouden door ze te vullen met een vloeistof. Bij een hysteroscopie worden dus geen insneden gemaakt.

 

Bij een operatieve hysteroscopie wordt een kijkbuis met een diameter van meestal 6-8 mm gebruikt. Een operatieve hysteroscoop heeft twee extra kanalen. Langs het ene kanaal wordt vocht in de baarmoeder gebracht en langs het andere loop het vocht weg. Zo wordt het vocht in de baarmoederholte voortdurend vernieuwd en blijft het zicht tijdens de operatie helder. Door een schacht in de operatieve hysteroscoop kunnen ook instrumenten geschoven worden. Voor sommige ingrepen gebruikt men een ‘resectoscoop’.

 

 

terug naar boven Waarom een operatieve hysteroscopie?

Hieronder worden enkel aandoeningen beschreven die aanleiding kunnen geven tot een operatieve hysteroscopie. Het is echter niet uitgesloten dat de gynaecoloog een andere behandeling verkiest.

 

Fibromen of ‘vleesbomen’

‘Fibromen’, ‘myomen’, ‘fibromyomen’ en ‘vleesbomen’ zijn synoniemen. Fibromen zijn goedaardige gezwellen in de baarmoederwand. Afhankelijk van hun grootte en plaats kunnen fibromen soms tot abnormale of pijnlijke bloedingen leiden. Hun groei wordt bevorderd door het vrouwelijke hormoon oestrogeen. De fibromen kunnen zo groot worden dat ze gaan drukken op de blaas of op andere organen. Wanneer een fibroom snel groeit of wanneer je klachten hebt, is een behandeling nodig. Deze behandeling kan bestaan uit medicatie of een operatie. Wanneer hormonale therapie niet helpt, adviseert de gynaecoloog vaak een operatie.

 

Als fibromen uitpuilen in de baarmoederholte en niet te groot zijn, kunnen ze verwijderd worden tijdens een hysteroscopie.

 

Poliepen

Deze goedaardige tumoren gaan meestal uit van het baarmoederslijmvlies (endometrium). Vaak puilen ze uit in de baarmoederholte. Poliepen kunnen soms vrij groot worden. Net zoals fibromen kunnen deze woekeringen leiden tot abnormale maandstonden.

Tijdens een hysteroscopie worden de poliepen losgemaakt en uit de baarmoeder verwijderd.

 

‘Septum’ of tussenschot

Een tussenschot in de baarmoeder is een aangeboren afwijking. Dit probleem kan de innesteling van het embryo bemoeilijken.

 

Vergroeiingen of ‘adhesies’

Vergroeiingen kunnen tussen de wanden van de baarmoeder optreden en spelen soms een rol bij verminderde vruchtbaarheid, meestal na veelvuldige curettages. Als deze adhesies erg uitgebreid zijn, wordt soms over ‘het syndroom van Asherman’ gesproken. Adhesies kunnen hysteroscopisch verwijderd worden.

 

terug naar boven De ingreep

Voorbereiding

Bij een operatieve hysteroscopie hoef je geen rekening te houden met je menstruatiecyclus.

Onzuiverheden en bloed worden immers door de aan- en afvoer van vloeistof weggespoeld. Soms kan de gynaecoloog ervoor kiezen om je baarmoederslijmvlies kunstmatig dun te maken door je voordien de pil te laten innemen.

 

Uiteraard mag je niet zwanger zijn op het moment van een hysteroscopie.

 

Verdoving

Een operatieve hysteroscopie wordt meestal onder algemene verdoving uitgevoerd. Bij narcose dient de anesthesist via het infuus het verdovende middel toe. De anesthesist zet een masker over je mond en neus waarlangs je zuurstof krijgt. Je wordt snel suf en valt in slaap. Terwijl je slaapt, krijg je een buisje in de luchtpijp om je te beademen. Tijdens een algemene verdoving voel je geen pijn. Je wordt pas wakker als de operatie afgelopen is.

 

De operatie zelf

Je wordt net zoals bij een gynaecologisch onderzoek in beensteunen geplaatst. De vagina en de baarmoedermond worden ontsmet om infecties te voorkomen. De gynaecoloog onderzoekt eerst de grootte en de ligging van de baarmoeder en plaatst een speculum in de vagina. Wanneer de baarmoederhals te nauw is voor de hysteroscoop (zelden het geval voor een diagnostische hysteroscopie), wordt de opening stapsgewijs verbreed of ‘gedilateerd’.

 

De gynaecoloog gebruikt daarvoor metalen staafjes met een steeds grotere diameter. Als de baarmoederhals voldoende geopend is, brengt de gynaecoloog de hysteroscoop in de baarmoeder. De wanden van de baarmoederholte liggen in normale toestand tegen elkaar. Om de binnenkant goed te kunnen bekijken, wordt de baarmoederholte via de hysteroscoop met vocht gevuld.

 

terug naar boven Na de ingreep

Na een narcose of epidurale verdoving word je in de ontwaakkamer enkele uren geobserveerd tot de verdoving uitgewerkt is. Als er geen complicaties zijn, mag je dezelfde dag naar huis. Het is mogelijk dat je je even wat onwel voelt. Zorg ervoor dat iemand je dan naar huis kan brengen.

De dag zelf vermijd je best zware inspanningen maar vanaf de dag na de ingreep kan je al je activiteiten hervatten. Het is normaal dat je na een operatieve hysteroscopie nog een paar weken wat bloedverlies hebt. Bij een gevoelige onderbuik kan een pijnstiller helpen. Je kan best wachten met vrijen tot het bloedverlies en de gevoeligheid verdwenen zijn. Neem contact op met je gynaecoloog als je last hebt van toenemende buikpijn, koorts, een ernstige bloeding (meer dan bij een normale menstruatie) of duizeligheid en hartkloppingen.

 

terug naar boven Eventuele verwikkelingen

Een operatie houdt altijd bepaalde risico’s in, maar gelukkig zijn ernstige complicaties zeldzaam. Hieronder beschrijven we kort de verwikkelingen die bij een hysteroscopie kunnen voorkomen:

 

Perforatie van de baarmoederwand

Soms wordt tijdens de ingreep per ongeluk een gaatje in de baarmoederwand gemaakt. Bijna alle perforaties helen spontaan. Soms zal de gynaecoloog ervoor kiezen om je tijdelijk antibiotica voor te schrijven om een infectie te voorkomen.

 

Infectie

Zoals bij elke operatie kan ook na een hysteroscopie een infectie optreden. Dit gebeurt gelukkig maar zelden.

 

Andere

Wanneer te veel vloeistof van de hysteroscoop in de bloedbaan is terechtgekomen, kan een ernstige complicatie optreden. Het vocht stapelt zich op in de weefsels waardoor je bewustzijn verstoord wordt. Deze complicatie komt alleen bij langdurige operatieve hysteroscopieën voor.

 

Deze verwikkeling is zeer zeldzaam, omdat de balans tussen de aangevoerde en de afgevoerde vloeistof nauwkeurig gecontroleerd wordt. Voor deze complicatie moet u een intensieve behandeling krijgen. Het ziekenhuisverblijf wordt dan verlengd tot uw toestand weer normaal is.

 

PDF icoonDiagnostische en operatieve hysteroscopie

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail