Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

 

Telefonisch 

053 76 66 10 (Aalst)

054 43 21 32 (G'bergen)

09 368 82 11 (Wetteren)

 

E-mail

...

 

Boek online uw afspraak

www.mynexuzhealth.be

ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Gynaecologie - verloskunde

wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone S - verdieping +2

Polikliniek - Geraardsbergen

Verhaeghe - verdieping 0

Polikliniek Wetteren

Zone E - verdieping 0

LLETZ / LEEP

Een LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone) of LEEP (Loop Electrical Excision Procedure) is een kleine gynaecologische ingreep die dient om een afwijkend stukje van de baarmoederhals te verwijderen.

 

 

terug naar boven Redenen voor een LLETZ

Uw gynaecoloog kan een LLETZ adviseren in de volgende gevallen:

  • Er is sprake van een afwijking van de baarmoederhals die, indien onbehandeld, op lange termijn aanleiding zou kunnen geven tot baarmoederhalskanker. Deze afwijking werd eerder vastgesteld ter gelegenheid van een colposcopie.
  • Er is sprake van een afwijkend uitstrijkje, maar bij colposcopie kan geen duidelijke afwijking worden vastgesteld. In dat geval spreken we van een diagnostische LLETZ-procedure.

 

terug naar boven De ingreep

Voorbereiding

Na installatie op de gynaecologische stoel zal de gynaecoloog eerst de schaamlippen en de vulva uitwendig ontsmetten. Vervolgens wordt een steriel laken onder de billen geschoven en wordt een steriele eendenbek (speculum) geplaatst. Nadien wordt de vagina en de baarmoedermond ontsmet.

 

Verdoving

Algemene narcose of lokale verdoving.

 

terug naar boven De ingreep zelf

Na het aankleuren van de baarmoederhals met een joodoplossing (bruine kleurstof) wordt door middel van een metalen lusje het afwijkend stukje van de baarmoederhals verwijderd. Dit duurt slechts een paar seconden en is niet pijnlijk, wel kunt u gedurende de procedure de warmteontwikkeling voelen.

 

terug naar boven Na de ingreep

De hele procedure duurt slechts een vijftal minuten en nadien mag u gewoon terug de polikliniek verlaten. De eerste dagen kan u nog wat bloedverlies hebben, dit is gewoonlijk minder dan een menstruatie. Indien u na enkele dagen plots heviger bloedverlies krijgt, moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Soms is er immers een bloedvaatje dat terug begint te bloeden.

 

De dagen en weken nadien zal uw vaginale afscheiding overvloediger zijn en eerder bruin-geel gekleurd (wondvocht). Indien dit te vervelend is (kan soms met een onaangename geur gepaard gaan), kan u eventueel eenmaal per dag de vagina spoelen met Isobetadine vaginale oplossing (te verkrijgen bij de apotheek). Deze spoelingen zijn echter niet nodig voor de wondgenezing en worden de eerste week best vermeden.

 

Na iedere operatie wordt een afspraak gemaakt voor een controleonderzoek. Ook zal u wellicht een telefonische afspraak krijgen voor de uitslag van het weefselonderzoek. De gynaecoloog zal met jou de frequentie van de verdere controles bespreken.

 

PDF icoonAfwijkend baarmoederhalsuitstrijkje

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail