Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

053 76 66 40 (Aalst)

054 43 21 70 (G'bergen)

09 368 84 90 (Wetteren)

068 57 29 11 (Medisch Centrum Lessen)

 ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Maag-, darm- en leverziekten

 wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone L - verdieping -1

Polikliniek G'bergen

Zone Ba - verdieping +1

Polikliniek Wetteren

Zone E - verdieping 0

A.S.Z. referentiecentrum voor complexe ingrepen bij pancreaskanker

Het A.S.Z. is door het RIZIV officieel erkend als gespecialiseerd centrum voor pancreaschirurgie. Dit past in een groter plan van de minister van volksgezondheid om complexe chirurgie te centraliseren in ziekenhuizen met voldoende ervaring voor deze aandoeningen.

 

Steeds betere overlevingscijfers

 

De selectie gebeurde op basis van aantallen, expertise en resultaten. Cijfers van het Kankerregister tonen aan dat de overlevingskansen in die centra veel hoger liggen dan in ziekenhuizen met minder expertise.

 

Pancreaskanker is een moeilijk te behandelen aandoening en vraagt vaak om complexe chirurgische ingrepen. De kans op complicaties vermindert aanzienlijk als een ervaren team die operaties uitvoert. Binnen het ASZ verricht een gespecialiseerd team van de dienst Abdominale heelkunde een veertigtal pancreasoperaties per jaar. “Door dergelijke complexe ingrepen te laten uitvoeren door een ervaren team vermindert de kans op complicaties tijdens en na de operatie, en verhogen de overlevingskansen”, zegt dr. Van den Bossche,  hepatobiliaire en pancreaschirurg ASZ.

 

Verwijzing en samenwerking

 

Voor complexe pancreaschirurgie moeten ziekenhuizen voortaan doorverwijzen naar de erkende referentiecentra waarvan enkel het UZ Gent en het A.S.Z. Aalst erkend expertisecentrum zijn in de provincie Oost-Vlaanderen. Samenwerkingsverbanden met ziekenhuizen uit de regio worden hieromtrent afgesloten.

 

COVER VERBETERD

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail