Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

053 76 66 40 (Aalst)

054 43 21 70 (G'bergen)

09 368 84 90 (Wetteren)

068 57 29 11 (Medisch Centrum Lessen)

 ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Maag-, darm- en leverziekten

 wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone L - verdieping -1

Polikliniek G'bergen

Zone Ba - verdieping +1

Polikliniek Wetteren

Zone E - verdieping 0

Pancreaskanker en tumoren (alvleesklierkanker)

Pancreaskanker is de 11e meest voorkomende kankersoort in België waarbij in 2016 (stichting kankerregister incidentiejaar 2016, Brussel 2019) 1779 nieuwe gevallen van pancreaskanker werden ontdekt. Deze kanker komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Dit kan voorkomen in alle leeftijdsgroepen maar we zien een duidelijke stijging vanaf 50 jaar met een piek bij mensen tussen de 70 en 80 jaar.

 

De pancreas of alvleesklier: functie en anatomie

De pancreas is een langwerpige klier die hoog en diep in de buikholte ligt. De pancreas ligt achter de maag tegen het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm genoemd) en reikt tot tegen de milt.


pancreas

 

De pancreas speelt een belangrijke rol in de spijsvertering en glucose huishouding. Ze maakt spijsverteringsenzymen aan (bv. lipase en amylase) voor de vertering van voedingsstoffen. Deze komen rechtstreeks in de dunne darm uit en dit noemt men de exocriene pancreasfunctie.

 

De pancreas produceert ook een aantal hormonen zoals insuline en glucagon die zorgen voor het suikermetabolisme in ons bloed (endocriene pancreasfunctie).

 

shutterstock_257697283

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hoofdgalweg (ductus choledochus) en de pancreashoofdweg (ductus van Wirsung) komen samen in de twaalfvingerige darm ter hoogte van de papil van Vater.

 

Anatomisch wordt de pancreas onderverdeeld in 3 delen:

  1. Het kopgedeelte is het gedeelte dat tegen de twaalfvingerige darm aanligt en waarbij de uitmonding van hoofdgalweg en ductus van Wirsung samenkomen (papil van Vater).
  2. De pancreasstaart is het stuk gelegen tegen de milt en de linker nier.
  3. Het pancreaslichaam is het stuk tussen de kop en de staart, gelegen net achter de maag.

 

Er lopen een groot aantal bloedvaten (arterieel en veneus) tegenaan de pancreas en in de buurt van de pancreas  waarbij dit de operabiliteit kan bepalen indien ze al dan niet ingenomen zijn.

 

shutterstock_490728214

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail