Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

053 76 66 40 (Aalst)

054 43 21 70 (G'bergen)

09 368 84 90 (Wetteren)

068 57 29 11 (Medisch Centrum Lessen)

 ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Maag-, darm- en leverziekten

 wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone L - verdieping -1

Polikliniek G'bergen

Zone Ba - verdieping +1

Polikliniek Wetteren

Zone E - verdieping 0

Diagnose stellen van pancreaskanker

Welke onderzoeken?

ecg

Echografie wordt vaak als eerste onderzoek uitgevoerd. Het is een niet-invasieve techniek waarbij men gebruik maakt van geluidsgolven. Men kan hiermee de lever goed bekijken waarbij soms uitgezette galwegen of eventuele leveruitzaaiingen kunnen gezien worden. De pancreas is soms moeilijk te visualiseren omdat deze achteraan in de bovenbuik ligt en darmgassen vaak het onderzoek bemoeilijken.

 

 shutterstock_584573320


CT-scan
 (computed tomografie) is een onderzoek waarbij röntgenstralen worden gebuikt om een drie-dimensioneel beeld van de bovenbuik te vormen. U moet voor dit onderzoek 4h vooraf nuchter zijn. Dit wil zeggen niets eten, drinken of roken. Vaak wordt er gevraagd om een contrastvloeistof te drinken voorafgaand  aan het onderzoek en tijdens het onderzoek zal ook een contrastvloeistof via een infuus in een ader worden ingebracht. Dit om een beter beeld te krijgen van de verschillende organen. Intraveneuze contrastvloeistof kan soms een negatief effect hebben op de nierfunctie. Allergische reacties moeten ook vermeld worden. Op de CT van de buik kan de pancreas (op de foto met rood omlijnd) zeer goed gevisualiseerd worden, alsook de omliggende organen, lymfeklieren en bloedvaten. Indien er pancreaskanker bevestigd wordt, zal er ook nog een CT-scan van de thorax (borstkas) worden verricht om eventuele uitzaaiingen op te sporen.

 

 MRI


De MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruikt van een magnetisch veld dat korte radiogolven opwekt in het lichaam, men maakt hier dus geen gebruik van röntgenstralen. In analogie van de CT-scan wordt er soms wel intraveneus contrastvloeistof gebruikt. De MRI scan duurt iets langer dan de CT-scan en maakt ook meer lawaai. De MRI kan de pancreas soms op een andere manier visualiseren. Een MRCP (Magnetic Resonance Cholangio Pancreaticografie) kan ook het verloop van de galwegen en pancreasafvoergang (ductus van Wirsung) beter in beeld brengen. Bij patiënten met metalen implantaten zoals heupprothese, pacemaker of defibrillator, of andere metalen voorwerpen kunnen soms het onderzoek bemoeilijken of onmogelijk maken. De patiënt moet dit uiteraard melden aan de radioloog of de verpleegkundige van de radiologie.

 

 echo-endoscopie_Tekengebied 1


Echo-endoscopie (EUS: echo-endoscopic ultrasound)
. De echo-endoscoop is een flexibele buis die via de mond tot in de maag of twaalfvingerige darm wordt ingebracht waarop een kleine camera is geïnstalleerd alsook een echoprobe die geluidsgolven uitzendt zoals een echografie toestel. Op deze manier kan men van binnen uit zeer dicht tegen de pancreas komen om dit orgaan beter te visualiseren en zijn relatie met de omgevende weefsels en bloedvaten te beschrijven. Via deze techniek wordt vaak een weefselstukje genomen (biopsie) met een heel fijne naald: FNB (fine needle biopsy ) of wordt er een weefselaspiraat genomen: FNA (fine needle aspiration). Op deze manier kan weefsel van de tumor onder de microscoop worden onderzocht. Voor het uitvoeren van een echo-endoscopie (EUS) moet de patiënt ten minste 4 uur nuchter zijn. Dit gebeurt meestal onder lichte sedatie (dormicum) of onder narcose.

 

 echo-endoscopie_2-02
Aan de hand van al deze technieken kan een TNM-classificatie (T= tumor, N= lymfklier of node, M= metastase of uitzaaiing) worden opgesteld. Afhankelijk van de grootte van de tumor, ingroei in omliggende weefsel, aanwezigheid van lymfklieren en aanwezigheid van metastasen kan de TNM-classificatie worden opgesteld. In functie van de classificatie  zal de beste behandelingsmodaliteit worden gekozen.

 PET
In sommige gevallen wordt nog aanvullend een PET-scan of een DOTATOC-PET verricht. Hierbij wordt een licht  radioactieve contraststof intraveneus ingespoten. Dit radioactief product kan de verschillende locaties van de tumor aanduiden en infectiehaarden kunnen ook opgespoord worden. De DOTATOC-PET wordt heel specifiek aangevraagd wanneer men vermoedt dat het om een neuro-endocriene tumor gaat.

 laparascopie
Een kijkoperatie of laparoscopie is soms noodzakelijk om de operabiliteit van de patiënt te evalueren. Laparoscopie gebeurt uiteraard onder volledige narcose. Tijdens dit onderzoek kan zowel buikvocht worden opgezogen en stukjes weefsel genomen worden om onder de microscoop te bekijken.
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail