Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

053 76 66 20 (Aalst)

054 43 21 11 (G'bergen)

09 368 82 11 (Wetteren)

 ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Neurologie

 wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone S - verdieping -1

Polikliniek G'bergen

Zone A - verdieping +1

Polikliniek Wetteren

Blok A - verdieping 0

 

Acute behandeling van een hersentrombose

Op de dienst spoedgevallen start meteen een gestroomlijnd proces om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Een CT-scan van de hersenen maakt uit of de patiënt al dan niet in aanmerking komt voor een intraveneuze trombolyse. Dit is een behandeling waarbij een bloedverdunner wordt toegediend, zodat de bloedklonter oplost en de hersenen opnieuw zuurstof krijgen. De behandeling is echter maar mogelijk tot 4,5 uur na de eerste symptomen. 

 

Geen minuut te verliezen

Door een snelle aanpak en het goed afstemmen van de verschillende betrokken partijen trachten we de tijd tussen de beroerte en de aankomst in het ziekenhuis te beperken tot max. 30 minuten. Een interdisciplinaire samenwerking met de spoedarts, neuroloog, radioloog en interventioneel radioloog maakt zelfs dat het ASZ momenteel kan afklokken op een gemiddelde 'door-to-needle'-tijd van 22 minuten. 

 

Een bijkomende CT-perfusiescan en CT-angiografie van de hersenen kan een duidelijk beeld geven van het penumbragebied of het hersenweefsel dat nog kan worden gered. Ook kan het een trombus/occlusie van een bloedvat aantonen. Indien de patiënt niet in aanmerking komt voor intraveneuze trombolyse of indien er geen verbetering is na toediening, kan nog een interventionele behandeling worden uitgevoerd. Het nut van deze behandeling kwam al aan bod in grote gerandomiseerde studies en bijkomende bevestigende studies volgen elkaar in snel tempo op.

 

In het ASZ worden CVA-patiënten de eerste 24 uur nauwgezet opgevolgd door neurologen, anesthesisten en intensivisten op de dienst intensieve zorgen. Onderzoek heeft aangetoond dat behandeling in een aangepaste eenheid de herstelkansen na een CVA verhoogt tot 48 uur na de beroerte. Na de acute fase wordt de patiënt overgebracht naar de stroke-unit.

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail