Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

053 76 66 20 (Aalst)

054 43 21 11 (G'bergen)

09 368 82 11 (Wetteren)

 ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Neurologie

 wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone S - verdieping -1

Polikliniek G'bergen

Zone A - verdieping +1

Polikliniek Wetteren

Blok A - verdieping 0

 

Wat is een beroerte (CVA)?

Een beroerte, ook wel CVA (cerebrovasculair accident) of stroke genoemd, wordt veroorzaakt door een gestoorde bloedvoorziening naar een deel van de hersenen, waardoor bepaalde hersenfuncties uitvallen. In ongeveer 80% van de gevallen betreft het een hersentrombose en in 20% een hersenbloeding.

 

Hersentrombose 

Bij een hersentrombose (of ischemische beroerte) zorgt een verstopt bloedvat voor zuurstofnood in een bepaald gebied van de hersenen. Het bloedvat kan verstopt geraken door aderverkalking (of atherosclerose) of door een klonter (of embool) die uit een verder gelegen bloedvat of vanuit het hart komt. Doordat er geen een deel van de hersenen geen bloedtoevoer meer krijgt, functioneert dit deel niet meer en sterven hersencellen af.

 

Hersenbloeding

Bij een hersenbloeding (of hemorragische beroerte) zorgt een scheur in een bloedvat voor een bloeding in de hersenen.

 

Om een gerichte behandeling te kunnen opstarten is het van essentieel belang om zo snel mogelijk uit te maken om welke type beroerte het gaat. Iedereen met plotse uitvalsverschijnselen zoals verlammingsverschijnselen, gevoelssymptomen, spraakstoornissen, ... moet daarom zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail