Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

053 76 67 60 (Aalst)

054 43 25 90 (G'bergen)

09 368 82 06 (Wetteren)

068 57 29 11 (Medisch Centrum Lessen)

 ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Heelkunde (abdominale-)

 wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone L - verdieping +1

Polikliniek G'bergen

Zone A - verdieping +2

Polikliniek Wetteren

Blok A - verdieping 0

 

Over obesitas

Obesitaskliniek ASZ

De obesitaskliniek is een multidisciplinair initiatief van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis. Wij bieden een individuele begeleiding én behandeling aan voor personen met overgewicht en de aan overgewicht verwante gezondheidsproblemen. Dit geldt zowel voor patiënten die een heelkundige behandeling wensen te ondergaan, als mensen met obesitas die niet in aanmerking komen voor chirurgie.

 

Ons team bestaat uit verschillende arts-specialisten en paramedici, die ieder vanuit hun specialisme ondersteuning kunnen bieden in het bereiken van een gezonder gewicht.

De niet-chirurgisch begeleiding omvat onder andere begeleiding door onze psychologen en diëtisten. Eveneens zal geëvalueerd worden of u in aanmerking kan komen voor een chirurgische interventie voor de behandeling van het overgewicht, zoals een gastric bypass of een sleeve gastrectomie. Dit type operaties noemt men bariatrische chirurgie.

Onze chirurgen zijn bovendien eveneens gespecialiseerd in complexe bariatrische ingrepen, zoals bij complicaties of onvoldoende gewichtsverlies na een eerdere bariatrische ingreep.

 

Wat is obesitas?

Obesitas is de medische term voor overgewicht. Het betreft een chronische ziekte, waarbij er een te grote vetopstapeling is in het lichaam. Verschillende gezondheidsproblemen hebben een direct of indirect verband met obesitas.

 

Om de ernst van je overgewicht in te schatten wordt vaak gebruik gemaakt van de Body Mass Index (BMI). U kan uw BMI makkelijk zelf berekenen aan de hand van uw lengte (in cm) en gewicht (in kg).

 

Een BMI boven de 30 heeft reeds een negatieve impact op uw gezondheid, en dit neemt nog toe naarmate u BMI nog hoger wordt. Het zijn dan ook in het bijzonder deze mensen die baat hebben aan een medische begeleiding voor hun gewichtsprobleem. Indien de BMI meer dan 40 bedraagt, spreekt men van morbide obesitas.

 

Een andere veel gebruikte meetmethode is de middelomtrek waarbij de lichaamsomtrek ter hoogte van de navel wordt gemeten. Vanaf 88cm bij de vrouw en 100 cm bij de man spreekt men van ernstig overgewicht.

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail