Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

Secretariaat T 053 72 79 79

PET-arts T 053 72 88 00

 

 

 wegwijs

PET Centrum Zuidoost-Vlaanderen 

OLV Ziekenhuis campus Aalst

Moorselbaan 164

9300 Aalst

Blok W, verdieping 0

Wat is een PET/CT-scan?

Een PET/CT-scanner is een combinatie van een PET-scanner en een CT-scanner in één toestel.

 

Een PET-scan (Positron Emission Tomografie) is een isotopisch onderzoek waarbij een zwak radioactieve suikerstof (isotoop) wordt ingespoten. Deze kleine hoeveelheid radiactieve stof is niet schadelijk; u plast het gewoon weer uit na het onderzoek. Kankercellen en ontstekingscellen verbruiken veel energie en hebben dus veel brandstof nodig in de vorm van suiker (glucose). Een PET-scan maakt ontstekingen en kwaadaardige weefsels zichtbaar door een verhoogde opname van deze isotoop. Op die manier kan men de evolutie van kwaadaardige tumoren en/of uitzaaiingen bij kankerpatiënten volgen, zodat de meest aangewezen therapie voor elke kankerpatiënt kan worden bepaald. Dit onderzoek kan ook voor een aantal andere indicaties worden aangewend, maar het merendeel van de onderzoeken betreft kankerdiagnoses.

 

Een CT-scanner werkt met röntgenstralen en maakt zeer gedetailleerde beelden van de anatomie van het lichaam. Bij een CT-scan worden er meerdere dunne dwarsdoorsneden gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel. Van de röntgenstraling merkt u tijdens de scan niets.

 

Door combinatie van beide onderzoeken in één toestel kan men fusiebeelden maken, waarbij de gevonden afwijkingen op de PET-scan onmiddellijk kunnen worden gelokaliseerd in het lichaam dankzij de anatomische informatie van de CT-scan.

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail