Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

053 76 67 60 (Aalst/Wetteren)
054 43 21 11 (Geraardsbergen)

ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Plastische en reconstructieve heelkunde

wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone L - verdieping +1

Polikliniek G'bergen

Zone A - verdieping +1

Polikliniek Wetteren

Blok E - verdieping 0

 

Lipofilling

Verplaatsen van eigen vetweefsel waar er vulling nodig is.

 

 

Lipofilling is een veilige techniek waarbij vet van de ene plaats op het lichaam wordt getransplanteerd naar een andere plaats. Door middel van liposuctie wordt het vet weggenomen op plaatsen waar er "overtollig" vet aanwezig is

 

Na bewerking van het vet (filtratie, spoeling of centrifugatie) worden de zuivere vetcellen bekomen. Deze vetcellen worden vervolgens geïnjecteerd op plaats waar men lipofilling wil toepassen.

 

Bij een transplantatie van weefsel is het essentieel dat het getransplanteerde weefsel overleeft op de nieuwe locatie. Dit geldt voor een grote hoeveelheid weefsel zoals bij de DIEP flap, maar dit is minstens even cruciaal bij een kleine hoeveelheid weefsel zoals afzonderlijke vetcellen. De vetcellen kunnen pas overleven op de getransplanteerde locatie als ze voeding krijgen via de bloedbaan. Bij lipofilling zien we dat ongeveer 60% van de getransplanteerde vetcellen zullen overleven op de nieuwe locatie, daarom kan soms een overcorrectie noodzakelijk zijn. 

 

terug naar boven Reconstructie

Lipofilling van de borst kan gebruikt worden om kleine defecten na wegname van een tumor te gaan herstellen. Onregelmatigheden kunnen uitgevlakt worden en door de aanwezigheid stamcellen en groeifactoren in het getransplanteerde vetweefsel zien we soms dat de negatieve gevolgen van radiotherapie (huidkwaliteit en hardere zones) verbeteren.


Na een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel is het de ideale techniek om nog wat extra volume toe te voegen aan de gereconstrueerde borst, of om kleine defecten op te vullen. Ook bij een borstreconstructie met prothese kan het een aanvulling zijn en een natuurlijker resultaat leveren.


Ook bij afwijkingen van de borstkas (bv. Poland syndroom of pectus excavatum) is lipofilling een uitstekende techniek om deze aandoeningen cosmetisch te behandelen.

 

Esthetisch

Een borstvergroting met lipofilling is mogelijk, doch zeker niet voor iedere patiënt. Indien u een eerder kleine borstvergroting wenst en uw huid voldoende elasticiteit heeft, kan een borstvergroting met enkel uw eigen vetweefsel uitgevoerd worden.


Als aanvulling bij een borstvergroting kan lipofilling frequenter worden toegepast. Bij magere personen kan het toevoegen van vet aan de bovenzijde van de borst, een natuurlijker resultaat opleveren. Ook wanneer de beiden worden gecombineerd, deels vergroting met een prothese en deels met lipofilling, kan een kleinere prothese worden geplaatst en zal meestal ook een meer natuurlijk resultaat worden bekomen.

 

Praktisch

  • De ingreep kan meestal in dagkliniek worden uitgevoerd.
  • De ingreep kan soms onder lokale verdoving worden uitgevoerd.
  • U mag gedurende minstens 3 weken geen BH dragen om druk op de borst te vermijden.
  • U draag best gedurende minstens 4 weken een steunverband op de liposuctieregio's om een mooie en egale heling te bekomen.
  • U kan gedurende een 2-tal weken last hebben van pijnklachten en bloeduitstortingen ter hoogte van de liposuctiezones.
  • Indien er te weinig vetcellen overleven, kan een heringreep noodzakelijk zijn.
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail