Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

053 76 67 60 (Aalst/Wetteren)
054 43 21 11 (Geraardsbergen)

ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Plastische en reconstructieve heelkunde

wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone L - verdieping +1

Polikliniek G'bergen

Zone A - verdieping +1

Polikliniek Wetteren

Blok E - verdieping 0

 

Na gewichtsverlies - Postbariatrisch

Patiënten die kampen met overgewicht streven meer en meer naar het ideale gewicht. Het bereiken van dit ideale is niet altijd gemakkelijk. Via een dieet is het mogelijk om dit te bereiken, maar steeds meer patiënten doen een beroep op heelkunde (bv. gastric bypass) om een sterk gewichtsverlies te bereiken.

 


Een sterk gewichtsverlies zal dikwijls gepaard gaan met huidoverschot. Wanneer op bepaalde plaatsen van ons lichaam vetweefsel verdwijnt, is de huid meestal niet meer in staat om mee te krimpen omdat ze haar elasticiteit is verloren. Alle plaatsen op ons lichaam kunnen hierdoor worden getroffen: buik, billen, borsten, armen, gelaat, rug..., zowel mannen als vrouwen. Dit huidoverschot is niet mooi en daarenboven oncomfortabel. Het staat patiënten in de weg om fysieke activiteiten uit te oefenen zoals fitness en het kan aanleiding geven tot een moeilijke hygiëne.

 

Het doel van de plastische heelkunde is om dat huidoverschot weg te werken en u terug een mooie vorm te geven. Welke ingrepen hiervoor kunnen worden uitgevoerd, wordt individueel bekeken. Dit kan jammer genoeg niet gebeuren zonder littekens te maken. De uitgebreidheid van deze littekens is afhankelijk van de hoeveelheid gewicht die u bent verloren en welke regio's u wil aanpakken. 


Een liposuctie zal meestal niet kunnen gebruikt worden. Doordat er al veel vetweefsel is verdwenen, zal de wegname van nog meer vetweefsel door liposuctie het huidoverschot enkel benadrukken. Liposuctie wordt soms wel gebruikt om het resultaat van een correctie na gewichtsverlies te verfijnen.

 

terug naar boven Borst

De borsten zijn meestal veel volume verloren bij gewichtsverlies. Hierdoor gaan de borsten hangen en is er dus huid teveel. Het huidoverschot dient meestal te worden weggewerkt zoals bij een borstlifting of mastopexie. Indien er veel volume ontbreekt, kan er een prothese worden geplaatst en wordt een borstvergroting uitgevoerd. Soms ziet men weinig volumeverlies en blijft de borst zwaar. Bij deze patiënten wordt een borstreductie of borstverkleining uitgevoerd. Wanneer er veel huidoverschot op de zijkant van de borstkas aanwezig is, kan dit weefsel gebruikt worden om in de borst te plaatsen en op die manier een 'lichaamseigen prothese' te vormen. Welke ingreep ideaal is voor u is afhankelijk van het resultaat dat u wenst te bereiken. Bij een borstverkleining kan tussenkomst van de mutualiteit worden bekomen.

 

terug naar boven Buik

Het huidoverschot aan de buik is soms zeer uitgesproken. Meestal wordt een volledige buikwandcorrectie of abdominoplastie uitgevoerd. Soms is het noodzakelijk om ook aan de achterzijde een correctie uit te voeren. Hierdoor kan een litteken ontstaan dat volledig rond het lichaam loopt. Wanneer het overschot van de buik uitgesproken is, kan tussenkomst van de mutualiteit worden verkregen.

 

terug naar boven Arm

Een armlift kan een oplossing zijn voor het huidoverschot aan de bovenarmen. De ingreep kan gecombineerd worden met een wegname van het huidoverschot op de zijkant van de borstkas.

 

terug naar boven Dijen

Een dijlift zal de vorm van de bovenbenen verbeteren. De buitenzijde van de bovenbenen kan aangepakt worden via een correctie van de buik.

 

terug naar boven Gelaat

Net zoals er op het ganse lichaam vetweefsel verdwijnt bij sterke vermagering, verdwijnt er ook vetweefsel in het gelaat. Dit uit zich meestal in een ouder uitzicht nadat men gewicht is verloren. Er is in het gelaat ook huidoverschot aanwezig dat kan weggewerkt worden door een facelift uit te voeren. Bepaalde zones in het gelaat kunnen selectief worden gecorrigeerd met lipofilling, fillers of botox. Graag wordt met u bekeken wat u stoort en welke oplossingen er kunnen geboden worden.

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail