Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

053 76 67 60 (Aalst/Wetteren)
054 43 21 11 (Geraardsbergen)

ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Plastische en reconstructieve heelkunde

wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone L - verdieping +1

Polikliniek G'bergen

Zone A - verdieping +1

Polikliniek Wetteren

Blok E - verdieping 0

 

Ooglidcorrectie - Blepharoplastie

De ogen zijn de belangrijkste vorm van expressie in het gelaat. Ogen zijn het eerste waar je naar kijkt als je naar iemands gezicht kijkt. Jonge ogen of oogleden vallen onmiddellijk op net zoals verouderende oogleden. Veroudering rondom de ogen gaat gepaard met verschillende verschijnselen.

 

 

Ter hoogte van het bovenste ooglid krijg je vooral huidoverschot. Veroudering van de onderste oogleden gaat meestal gepaard met de vorming van "wallen" en geeft een vermoeide indruk. Daarenboven moeten de oogleden altijd samen beoordeeld worden met de wenkbrauwen.

 

terug naar boven Bovenste oogleden

Veroudering van het bovenste ooglid gaat gepaard met huidoverschot. Je kan dit gemakkelijk bij jezelf testen voor de spiegel. Dit huidoverschot geeft een vermoeide indruk en verkleint de oogopening. In extreme gevallen kan het zelfs het zicht hinderen. Soms is er ook teveel vet aanwezig in de bovenrand van de oogkas. Dit kan je soms zien aan de neuszijde van het ooglid. Soms zijn de oogleden 'hol' geworden door de vetatrofie die optreedt bij veroudering.


Bij een bovenste ooglidcorrectie of blepharoplastie wordt meestal enkel het huidoverschot weggenomen. Op die manier krijgt het ooglid zijn jeugdig, vol karakter terug. Het litteken ligt in de ooglidplooi en is quasi onzichtbaar. Een klein huidoverschot aan de buitenzijde van het ooglid kan mee worden weggenomen. Indien er teveel vet aanwezig is zal dit mee gecorrigeerd worden, maar enkel indien strikt noodzakelijk. Wanneer te veel vet wordt weggenomen kan de indruk van 'holle' ogen ontstaan wat een oudere indruk geeft en zeker niet de bedoeling is. Indien nodig zal er zelfs vet worden toegevoegd door middel van lipofilling. Een bovenste ooglidcorrectie is een zeer veilige, efficiënte en snelle manier om verjonging in het gelaat te creëren.

 

Onderste oogleden

Veroudering van het onderste ooglid gaat dikwijls ook gepaard met huidoverschot, toch in mindere mate als ter hoogte van het bovenste ooglid. Onderaan krijg je meestel de indruk van 'walvorming'. Dit ontstaat doordat het vet uit de oogkas meer naar buiten komt door verlies van steun van de weefsels. Zo ontstaat een typische lijn ter hoogte van de onderrand van de oogkas en krijg je een verouderde, vermoeide indruk.


Een onderste ooglidcorrectie of blepharoplastie zal zich richten op zowel het vet aanwezig in de oogkas, de steun van dit vetweefsel als het huidoverschot. Via een incisie net onder de wimpers (soms via de binnenkant van het ooglid) kan het vet worden herverdeeld en kan de steun van het vet worden hersteld. Het vet wordt meestal niet weggenomen om geen holle indruk te creëren. Op het einde van de ingreep wordt het huidoverschot gecorrigeerd. Op die manier ontstaat er terug een jeugdige overgang van de wang naar het ooglid.

 

Praktisch

  • De ingreep kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd.
  • Beide oogleden kunnen samen geopereerd worden.
  • De ingreep kan in combinatie met andere ingrepen worden uitgevoerd zoals een facelift en lipofilling.
  • U dient rekening te houden met ongeveer 5 tot 7 dagen blauwe verkleuring en zwelling rondom de ogen; dit kan iets langer zijn bij een onderste ooglidcorrectie.
  • De hechtingen worden ten vroegste verwijderd na 5 dagen.
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail