Algemene informatie
ql_contact 

Afspraak maken

053 76 67 60 (Aalst/Wetteren)
054 43 21 11 (Geraardsbergen)

ql_raadpleging

Raadplegingsuren

Plastische en reconstructieve heelkunde

wegwijs

Polikliniek Aalst

Zone L - verdieping +1

Polikliniek G'bergen

Zone A - verdieping +1

Polikliniek Wetteren

Blok E - verdieping 0

 

Oorcorrectie - Otoplastie

Prominente oren zijn reeds op zeer jonge leeftijd zichtbaar. Tijdens de groei van het kind zullen de oren dan meestal opvallend blijven. Om dit te verhelpen kan een oorcorrectie of otoplastie worden uitgevoerd. Er bestaat geen ideale leeftijd om een oorcorrectie uit te voeren.

 

 

Meestal wordt er gewacht tot het moment dat het kind zelf de vraag stelt om de oren te corrigeren. In principe kan de ingreep vanaf de leeftijd van 5 jaar worden uitgevoerd. Ook op volwassen leeftijd is een oorcorrectie perfect uitvoerbaar.

 

Bij een prominent oor kunnen er 2 afwijkingen aanwezig zijn die een correctie vragen. Bij veel patiënten is het binnenste van de oorschelp te groot in verhouding tot de rest van het oor. Meestal staat het oor dan ook te recht ingepland op het hoofd en staat het oor dus te ver af. Daarnaast kan er ook een onderontwikkeling zijn van de plooi in het oor die de buitenrand naar binnen duwt. 


De ingreep zal erin bestaan deze afwijkingen te corrigeren. Er wordt een incisie gemaakt op de achterzijde van het oor en langs deze toegangsweg wordt het kraakbeen gecorrigeerd en wordt het oor dichter bij het hoofd gebracht.

 

terug naar boven Praktisch

  • De ingreep kan zowel onder lokale als algemene verdoving worden uitgevoerd afhankelijk van de leeftijd.
  • De ingreep wordt in dagkliniek uitgevoerd.
  • Er wordt een verband geplaatst dat ongeveer 1 week ter plaatse blijft.
  • Na het verwijderen van het verband dient er nog 1 à 2 weken een hoofdband gedragen te worden.
  • Op jonge leeftijd kan er tussenkomst zijn van het ziekenfonds. 

 

terug naar boven Correctie doorgescheurde oorlel

U kan bij ons ook terecht voor een correctie van één of beide oorlellen die beschadigd zijn door het dragen van een oorring. Onder lokale verdoving wordt de oorlel hersteld. Ten vroegste na 3 maanden kunnen deze opnieuw gepiercet worden.

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail