Ik ga naar de dokter

Je hebt een afspraak op de polikliniek kindergeneeskunde. Dat is een soort spreekuur voor kinderen en jongeren van 0 tot 16 jaar. Op de polikliniek gaat de kinderarts (ook wel een pediater genoemd) jou en je klachten verder onderzoeken.

 

Wat gebeurt er in de spreekkamer van de kinderarts?

 

  1. De kinderarts haalt je op uit de wachtkamer voor de afspraak. Je gaat naar zijn spreekkamer. Je vader of moeder mag natuurlijk ook mee naar binnen.
  2. De kinderarts begint met de anamnese. Dit is een gesprek waarin hij vraagt naar je toestand: hoe je je voelt, of je pijn hebt en zo ja hoe lang al en waar.
  3. Daarna vraagt hij je op de onderzoekstafel te komen zitten. De arts luistert via een stethoscoop naar je hart.
  4. Dan voelt hij of er afwijkingen zijn aan je hals en/of keel.
  5. De kinderarts controleert met een lampje ook je oren...
  6. ... en de binnenkant van je keel. Om dit goed te kunnen zien, wordt met een spatel je tong naar beneden gehouden.
  7. De kinderarts wil ook weten hoe groot je bent en hoeveel je weegt.
  8. Na de onderzoeken laat de kinderarts weten wat er met je aan de hand is. Misschien gaat het vanzelf over. Misschien krijg je medicijnen. Of misschien weet hij nog niet precies wat er met je is en zijn er meer onderzoeken nodig. Dan moet je later nog eens terugkomen of word je opgenomen op de kinderafdeling. Bij iedereen is de uitslag verschillend.

 

Misschien ben je een beetje zenuwachtig voor je afspraak met de kinderarts. Waardoor je iets belangrijks vergeet te vragen. Dan is het handig om alle vragen van te voren op te schrijven en mee te nemen naar je afspraak.

 

 

 

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail