CM-studie totale heupprothese

Medio december 2015 publiceerde de Christelijke Mutualiteit cijfers over heupprotheses bij de aangesloten CM-leden. Een algemene vaststelling is dat België op het vlak van heupprotheses heel goed scoort ten opzichte van internationale gemiddelden. Toch blijft er een grote variatie tussen de verschillende ziekenhuizen onderling.

 

Uit de studie (over de periode 2004-2013) blijkt dat het ASZ een mooi resultaat neerzet:

  • de gemiddelde verblijfsduur bedroeg 5 dagen, in verhouding met een nationaal gemiddeld verblijf van 8 dagen.
  • bij 14 % van de ASZ-patiënten was er nood aan een bloedtransfusie terwijl het Belgisch gemiddelde 17 % bedroeg.
  • de kans op een opname op de dienst intensieve zorgen na de ingreep is binnen het ASZ heel gering (1 %). Het gemiddelde ligt hier op 8 %.
  • de kostprijs van een heupprothese in het ASZ bedraagt € 2752 bij verblijf in een eenpersoonskamer en € 902 bij hospitalisatie in een meerpersoonskamer. Terwijl het nationaal gemiddelde duidelijk hoger ligt met € 3021 voor een eenpersoonkamer en € 954 voor een meerpersoonskamer.

 

Enige nuance bij het cijfer met betrekking tot de noodzaak tot een nieuwe operatie of revisie is echter op zijn plaats. Met een relatief risico van 1,22 wijkt dit lichtjes af van het gemiddelde (1). Op tien jaar tijd kan er heel wat veranderen. Zo hebben een verandering van team, een fusie en een leercurve in verband met de introductie van een nieuwe operatietechniek de resultaten zwaar beïnvloed.

 

Op vraag van dr. Martijn Raaijmaakers en dr. John Van Overschelde, heeft de CM hun gegevens - sinds ze in dienst zijn (2009) - afgezonderd van onze andere campussen en chirurgen. Zij behandelden in de periode 2009-2013 350 CM-patiënten voor een totale heupprothese. Voor beide chirurgen is er in deze groep geen enkele revisie teruggevonden. Dit betekent een resultaat dat tot één van de beste van België mag worden gerekend.

 

Uiteraard gaat het hier om een complexe ingreep waarbij verschillende factoren een rol spelen, zoals de toestand van de patiënt, de gebruikte prothese of het optreden van eventuele complicaties. Het ASZ streeft dan ook continu naar optimalisatie van de zorgprocessen zodat de patiënt steeds op een kwaliteitsvolle zorg kan rekenen.

 

Alle gegevens omtrent deze studie vindt u op de website van de CM.

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail