Deel uw mangomoment!

Een mangomoment is geen grootse, spectaculaire belevenis of vervulling van een hartenwens. Het is een kleine attentie, een nauwelijks opgemerkt gebaar of een verrassend moment in de dagelijkse zorg met een grote betekenis voor de zorgbeleving van de patiënt én de zorgverlener.

 

Mangomomenten zijn kleine, onverwachte, verrassende, soms bijna niet waarneembare acties of gebaren tijdens de dagelijkse zorgverlening tussen patiënten, familieleden en/of zorgverleners. Ze vinden plaats tijdens normale zorgactiviteiten, vragen geen of weinig tijd, middelen of energie en zijn niet direct gerelateerd aan de aandoening.

 

De KULeuven startte rond deze #mangomomenten een studie, met als doel:

  • de tevredenheid van patiënten, bewoners en familieleden te verhogen
  • de relatie tussen zorgvrager en -verlener te versterken
  • de geestdrift van zorgverleners te vergroten


Waarom ‘mangomoment?

De term ‘mangomoment’ is ontleend aan een reportage van Annemie Struyf, die in ‘Via Annemie’ op Eén op bezoek is op de afdeling Intensieve zorgen en daar aan Viviane vraagt wat haar plezier zou doen. Viviane antwoordt dat het al heel lang geleden is dat ze een mango heeft geproefd. Bij haar volgende bezoek brengt Annemie een mango voor Viviane mee en bezorgt haar zo een zalig moment. Ze geniet van de smaak en straalt van geluk en ontroering. Viviane toont op die manier wat kleine geluksmomenten kunnen betekenen voor patiënten.

 

 

Verhaal van een verpleegkundige

Enkele weken geleden prikte ik een patiënt aan voor zijn volgende chemosessie. De eerdere behandelingen hadden voor een vervelende uitslag in zijn gezicht gezorgd. Het verdriet was in zijn ogen af te lezen toen hij vertelde dat hij nog amper buitenkwam. Ik luisterde en ik begreep wat hij voelde. De arts schreef de gebruikelijke zalf voor en raadde ook aan om thuis een viertal keer per dag vochtige kompressen aan te brengen om de pijn te verzachten. Ik ben toen terug naar zijn kamer gegaan met de boodschap dat ik hem een schoonheidsbehandeling zou geven.

 

Ik begon de kompressen op zijn gelaat te leggen. Hij lachte en zei: “Schoonheidsbehandeling? Je maakt nog een mummie van mij!”. De fonkeling in zijn ogen toen ik hem een extra verzorging gaf was zo mooi! Ook zijn vrouw zat met de tranen in haar ogen toen ik hem verzorgde. Achteraf kwam hij me nog eens bedanken voor de verzachtende behandeling, en als ik hem nu zie dan moet hij het steeds weer herhalen hoeveel deugd het hem deed. 

Verpleegkundige, Oncologisch dagziekenhuis (campus Aalst)

 

Vertel ons uw mangomoment

Ook al zo’n ‘mangomoment’ beleefd? Laat het ons (geheel anoniem) weten via onderstaand formulier.  

Vink het passende vakje aan. Ik ben... *verplicht veld
 

Alle velden die zijn aangegeven met een * zijn verplicht

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail