Veilige behandeling

Het A.S.Z. wil kwaliteitsvolle en veilige zorg leveren aan alle patiënten. Onze medewerkers stellen hiervoor dagelijks alles in het werk, maar ook u als patiënt (en/of familie) kan hier een waardevolle bijdrage aan leveren.

 

 

terug naar boven Geef alle informatie over uw gezondheidstoestand

Bereid u goed voor op het gesprek met uw zorgverlener. Noteer uw vragen vooraf op papier. Vertel de zorgverlener hoe u zich voelt en hou geen informatie achter die belangrijk kan zijn voor de zorg. Alle informatie wordt immers vertrouwelijk behandeld. Maak duidelijk wat u van uw zorgverlener verwacht.

 

terug naar boven Stel vragen als u iets niet begrijpt

Het is belangrijk dat u en uw familie begrijpen wat er gebeurt en vooral dat u actief deelneemt aan de zorg. Maak duidelijk als u iets niet begrijpt of als u ergens over twijfelt. Vraag meer uitleg:

  • Wat zijn de mogelijkheden?
  • Wat zijn de voordelen en de nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

 

terug naar boven Schrijf op welke medicijnen u thuis gebruikt

Het is belangrijk dat de zorgverleners weten welke medicatie u thuis neemt. Breng daarom steeds een lijstje mee van de medicijnen die u thuis neemt (naam, dosis en tijdstip van inname). Vermeld ook medicijnen die u zonder voorschrift neemt, supplementen, vitamines, kruiden, enz. Laat altijd weten voor welke geneesmiddelen u allergisch bent.

 

terug naar boven Stel vragen als uw medicijnen er anders uitzien dan gewoonlijk

Als u in het ziekenhuis nieuwe medicatie krijgt, is het belangrijk dat u weet waarom u deze moet nemen. Stel vragen als de kleur of de vorm van uw medicijnen anders zijn dan u gewend bent of als u meer of minder medicijnen krijgt dan gewoonlijk.

 

terug naar boven Help mee aan een veilige behandeling

Een correcte patiëntenidentificatie is cruciaal voor veilige zorg. Draag daarom steeds uw identificatiebandje tijdens een ziekenhuisopname. Dit bandje geeft aan wie u bent. Elke handeling in het ziekenhuis wil een correcte identificatie: inschrijven, labo-onderzoek, geneesmiddelen toedienen, operatie, enz. Een verkeerde identificatie kan zware gevolgen hebben en dat willen we vermijden. Hebt u geen identificatiebandje (meer) of is de tekst onduidelijk of niet correct, vraag er dan een nieuw!

 

terug naar boven Propere handen

De beste manier om ziektekiemen en ziekenhuisinfecties te beperken, is handhygiëne. Dit geldt voor iedereen die in het ziekenhuis werkt, er is opgenomen of op bezoek komt. Gebruik de alcoholpompjes of was uw handen met water en zeep. Vraag ook bezoekers dit voor en na elk bezoek te doen. Ook na toiletgebruik is dit aangewezen. Artsen en zorgverleners worden gevraagd geen juwelen, ringen of horloges te dragen. Ze zijn immers een belangrijke bron van ziektekiemen. Spreek artsen en zorgverleners gerust aan als u ziet dat ze deze regel niet volgen!

Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail