Patiëntveiligheid

Het A.S.Z. heeft bijzondere aandacht voor veilige zorg. Tijdens een ziekenhuisopname kan een patiënt te maken krijgen met onvoorziene complicaties, een vergissing, een ziekenhuisinfectie, een val, een doorligwonde, ... Patiëntveiligheid heeft betrekking op het trachten te vermijden van dergelijke schade.

Dr. Steven Rimbaut, hoofdarts A.S.Z.: Onze medewerkers stellen dagelijks alles in het werk om u veilige en kwaliteitsvolle zorg te bieden. Ook u als patiënt kan hieraan meewerken. Daarom geven we u graag enkele tips om uw verblijf in het A.S.Z. veilig en comfortabel te laten verlopen.

Veilige behandeling

Medicatieveiligheid

Bij een ziekenhuisopname is het noodzakelijk dat onze zorgverleners beschikken over een overzicht van alle geneesmiddelen die u thuis op regelmatige basis inneemt. Op die manier bestaat er geen twijfel omtrent de juiste benaming, dosis en vorm van uw geneesmiddelen en kunnen we uw behandeling foutloos verder zetten.

Breng daarom steeds een lijstje mee van de medicijnen die u thuis neemt (naam, dosis en tijdstip van inname) voor een consultatie of noteer dit in het patiëntboekje dat u heeft meegekregen voor uw opname. Vermeld ook medicijnen die u zonder voorschrift neemt, supplementen, vitamines, kruiden, enz. Laat altijd weten voor welke geneesmiddelen u allergisch bent.

Als u in het ziekenhuis nieuwe medicatie krijgt, is het belangrijk dat u weet waarom u deze moet nemen. Stel vragen als de kleur of de vorm van uw medicijnen anders zijn dan u gewend bent of als u meer of minder medicijnen krijgt dan gewoonlijk.

Om de medicatieveiligheid te verhogen werken we binnen het A.S.Z. met een elektronisch medisch voorschrift.

Patiëntenidentificatie

Een correcte patiëntenidentificatie is cruciaal voor veilige zorg. Zorgverleners zullen u regelmatig vragen naar uw naam en geboortedatum voordat ze u de nodige zorg verlenen. Dit gebeurt onder andere bij: toedienen van medicatie, bloedafname, operatie,…  Zo wordt ervoor gezorgd dat de juiste zorg toekomt aan de juiste persoon.

Draag ook steeds uw identificatiebandje tijdens een ziekenhuisopname. Dit bandje geeft aan wie u bent. Een verkeerde identificatie kan zware gevolgen hebben en dat willen we vermijden. Kijk steeds na of alle informatie correct is. Indien uw naam niet meer leesbaar is of u verliest het bandje, laat dit weten aan de zorgverleners.

Veilige heelkunde

In het operatiekwartier wordt bij elke ingreep de checklijst voor veilige heelkunde (Safe Surgery checklist) gebruikt. De zorgverleners op het operatiekwartier zullen verschillende belangrijke punten controleren voor u onder verdoving wordt gebracht, voor het begin van de operatie en voor u de operatiezaal verlaat. Hierdoor worden de vermijdbare risico's tot een minimum herleid.

identificatiebandje patiënt pediatrie

Preventie van doorligwonden

Iedereen kan tijdens een ziekenhuisverblijf doorligwonden krijgen door langdurig in bed te liggen of langdurig in dezelfde houding te blijven. Preventie is dan ook een heel belangrijk onderdeel van goede zorg in het A.S.Z.

Maak er een gewoonte van om regelmatig van positie te veranderen. Indien u dit niet zelf kan zal u daarbij hulp(middelen) krijgen.

Het is belangrijk om te melden aan de zorgverlener als u meer pijn of roodheid ontwikkelt op bepaalde lichaamsplaatsen.

Valpreventie

Een belangrijke factor in de bepaling van de kwetsbaarheid is het risico op vallen. Vanaf 65 jaar zien we een toegenomen kans op vallen. Een ziekenhuisopname verhoogt dit risico wegens medische aandoeningen, verandering van omgeving, verzwakte toestand,... Om valincidenten een halt toe te roepen, heeft het A.S.Z. in 2021 het VALSTOP-project geïntroduceerd. Hierbij wordt iedere persoon ouder dan 65 gescreend op zijn of haar valrisico. Is er verhoogd valrisico? Dan wordt de beste mobiliteitsondersteuning voor de patiënt voorzien en wordt dit gecommuniceerd naar alle zorgverleners aan de hand van VALSTOP-kaarten. 

Je kan zelf met volgende zaken rekening houden om de kans op vallen te verkleinen:

  • Wees voorzichtig en durf hulp te vragen indien nodig. 
  • Bespreek jouw huidige medicatie met de arts. Deze kan een invloed uitoefenen op een verhoogd valrisico. 
  • Draag steeds stevig schoeisel of pantoffels die de hiel omsluiten. 
  • Blijf in beweging indien je arts dit toelaat. Overleg samen met de kinesist over oefeningen in bed wanneer bedrust opgelegd wordt. 
  • Ben je (bijna) gevallen? Meld dit dan steeds aan de verpleegkundige of arts.

Vragen of extra info?  

Voor vragen kan je elke werkdag en tijdens de kantooruren bij de interne liaison geriatrie terecht. Je hoeft enkel aan de verpleegkundige van de afdeling te vragen om ons te contacteren. De tussenkomst en begeleiding van de interne liaison geriatrie is inbegrepen in de ligdagprijs.

valstopkaart ASZ

Vroege herkenning en behandeling van pijn

De definitie van pijn die gegeven wordt door de International Association for the Study of Pain (IASP) is als volgt: "Pijn is een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging."

Mogelijks betere definitie of voor verbetering in de toekomst aangezien pijn complexer is: “pijn is een zorgwekkende ervaring, die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging en met sensorische, emotionele, cognitieve en sociale componenten."

Doel

Het voorkomen en bestrijden van acute of chronische pijn bij volwassenen, met andere woorden een adequaat pijnbeleid voor elke patiënt die opgenomen is het het A.S.Z.

Toepassingsgebied

Alle  patiënten opgenomen in het A.S.Z., met uitzondering van patiënten die verblijven op dienst PAAZ, Spoed, Palliatieve zorgen. Voor deze patiënten bestaan aparte protocols.

Er zijn ook aparte pijnprotocols voor pediatrische patiënten en post-operatieve patiënten.

Verantwoordelijkheden en bevoegdheden

Deze verstrekking mag uitgevoerd worden door een verpleegkundige op basis van het medisch voorschrift geïndividualiseerd door een arts in het medisch dossier.

Evaluatie en registratie

Evaluatie van pijn op afdeling aan de hand van NRS-schaal:

  • Therapeutische drempel: 4/10

  • Frequentie van pijnmeting:

    • Evaluatie om de 4 u

    • 30 min na toediening pijnstiller

Contact 

Campus Aalst

Palliatief supportteam
Merestraat 80
9300 Aalst

Hoofdcoördinator: Frans Van Der Veken

+32 (0)53 76 49 00

frans.vanderveken@asz.be

patiëntenkamer

Ziekenhuishygiëne

Handhygiëne

Zorgverleners gebruiken continu hun handen om u de beste zorgen toe te dienen. De beste manier om ziektekiemen en ziekenhuisinfecties te beperken, is handhygiëne. Dit geldt voor iedereen die in het ziekenhuis werkt, er is opgenomen of op bezoek komt.

Gebruik de alcoholpompjes of was uw handen met water en zeep. Vraag ook bezoekers dit voor en na elk bezoek te doen. Ook na toiletgebruik is dit aangewezen.

Artsen en zorgverleners worden gevraagd geen juwelen, ringen of horloges te dragen. Ze zijn immers een belangrijke bron van ziektekiemen. Ook u als patiënt kunt bijdragen tot een betere handhygiëne door de zorgverleners hieraan te herinneren.

handhygiëne pompjes A.S.Z.