A.S.Z. medewerkers en COPD-patiënten gaan op Wereld COPD-dag de sportieve uitdaging aan!

Op woensdag 20 november 2019, Wereld COPD-dag, zullen de COPD-patiënten en zorgverleners van het A.S.Z. campus Wetteren deelnemen aan de 2de nationale pulmonaire revalidatie fietshappening. Met deze actie willen we de aandacht trekken op de longziekte en het belang van revalidatie benadrukken.

 

COPD, voluit chronische obstructieve longziekte, zal tegen 2020 wereldwijd de derde belangrijkste doodsoorzaak zijn. De belangrijkste oorzaak is roken, maar ook erfelijke ziekten, moeilijk te behandelen astma of luchtvervuiling kunnen aan de basis liggen.

Het doel van deze fietsuitdaging is om de kennis die de COPD-patiënten verworven hebben tijdens hun respiratoir revalidatieprogramma om te zetten in een sportieve en gezellige uitdaging.

 

Het team van de afdeling SP cardio pulmonaire revalidatie van het A.S.Z. wil aantonen dat patiënten met een respiratoire beperking deze sportieve uitdaging aankunnen, tevens willen ze hun aanmoedigen om meer te bewegen.

 

Revalidatie op maat van de patiënt bij het A.S.Z.

Voor de longrevalidatie stellen verschillende zorgverleners een programma op maat van de patiënt samen. COPD gaat vaak gepaard met slechte(re) fysieke conditie door de gedaalde respiratoire functies en verminderde spierkracht. Binnen het respiratoir revalidatieprogramma komen volgende aspecten aan bod: voeding, stoppen met roken, ademhalingstechnieken en algemene fysieke conditieverbetering.

 

Samen de fietsuitdaging aan

Om het belang van longrevalidatie bij de behandeling van COPD te benadrukken, gaan patiënten en zorgverleners de fiets op. Gedurende 4 uur dient men zoveel mogelijk kilometers te fietsen en zullen medewerkers en COPD-patiënten elkaar om de 15 minuten afwisselen. ‘Met deze sportieve actie willen we de fysieke capaciteit van patiënten vergroten en hun zelfvertrouwen een boost geven. We doen dit samen en willen onze patiënten een hart onder de riem steken.’ vertelt Machteld Vinck, hoofdverpleegkundige van de dienst SP cardio pulmonaire revalidatie.

 

Deze Nationale Pulmonaire Revalidatie Fietshappening maakt deel uit van een initiatief van de Chiesi Foundation om COPD in de kijker te zetten, met de steun van de Belgische Vereniging voor Pneumologie (BVP/SBP) en de associatie van COPD-patiënten (COPD vzw).

 

DSCF2949

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail