Aalsterse ziekenhuizen en huisartsen waarschuwen: "Stel dringende zorg niet uit"

Het aantal patiënten dat met COVID-19 klachten wordt opgenomen in de Aalsterse ziekenhuizen neemt verder en sneller toe. In de ziekenhuizen worden 162 bevestigde coronapatiënten verzorgd en 16 patiënten die wachten op het testresultaat. Op de dienst Intensieve Zorgen liggen in totaal bij beide ziekenhuizen momenteel 35 besmette Covid-19-patiënten waarvan 22 patiënten worden beademd. (cijfers woensdag 1 april 2020)

 

Het aantal patiënten dat voor andere klachten naar de Spoedgevallendienst komt ligt lager dan normaal, maar de personen die zich aanmelden vertonen wel ernstige klachten. Vandaar het verzoek van het A.S.Z. ziekenhuis, OLV Ziekenhuis en de huisartsenkringen aan patiënten om noodzakelijke of dringende zorg niet uit te stellen. De spoedopname staat 24 uur per dag, 7 dagen op 7, klaar om patiënten niet-planbare of dringende medische hulp aan te bieden. Beide ziekenhuizen zien ook zeer streng toe op het toepassen van de nodige beschermingsmaatregelen. Wanneer de patiënt medische zorgen nodig heeft, dient men eerst de huisarts te contacteren. De huisarts kan zich meestal telefonisch een goed beeld vormen van de situatie. Ofwel kan de huisarts de patiënt zelf behandelen, ofwel verwijst hij de patiënt door naar de Spoedopname. Wanneer dringende zorg vereist is, bel meteen naar het noodnummer 112. Chronische patiënten kunnen voor hun opvolging in vele gevallen gebruik maken van teleconsultatie, die door meerdere medische diensten in beide ziekenhuizen wordt aangeboden. Dringende geplande consultaties, onderzoeken en ingrepen gaan door. Heeft u een nieuwe, dringende afspraak nodig? Bel naar het desbetreffende secretariaat om een afspraak in te plannen.

 

“Het zou kunnen dat de angst voor besmetting patiënten verhindert om naar het ziekenhuis te komen die dat nochtans beter wel zouden doen. Er is een aparte toegang op de Spoedgevallendienst bij het A.S.Z. en OLV voor verdachte Covid-19-patiënten. Reeds aan de ingang tot de Spoeddienst worden twee afgezonderde trajecten voorzien: (a) de van Covid-19 verdachte patiënten, inclusief alle patiënten met symptomen van acute respiratoire infectie, en (b) alle andere patiënten die zich op Spoed aanmelden.” bevestigt Steven Rimbaut, hoofdarts A.S.Z. ziekenhuis. “De spoedgevallendienst noteert bijvoorbeeld minder aanmeldingen van patiënten met cardiale klachten en ook op de dienst Kindergeneeskunde merkt men minder vragen,” vertelt Wim Jorissen, hoofdarts OLV Ziekenhuis, “Dat doet vermoeden dat men langer dan goed met gezondheidsklachten blijft lopen vooraleer medische hulp te zoeken”.

 

ASZJaarverslag19038

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail