ASZ Dienst Cardiologie berekent ernst vernauwingen in kransslagaders met nieuwe techniek

Bij het uitvoeren van een hartcatheterisatie kan er soms twijfel zijn over de ernst van sommige vernauwingen in de kroonslagaders. Het is dan moeilijk zekerheid te hebben of deze zuurstofgebrek kunnen veroorzaken in de hartspier, en of deze al dan niet moeten behandeld worden.

 

Sinds enkele jaren kunnen we door een fijne drukdraad in de kroonslagader in te brengen om de druk voor en na de vernauwing te vergelijken. Deze index, FFR genaamd, toont aan of de vernauwing al dan niet ernstig is. Deze procedure gebeurt met een Adenosine inspuiting (hyperaemie), wat onaangenaam kan zijn voor de patiënt en soms een kortstondige (goedaardig) hartpauze kan veroorzaken. Op basis van deze meting wordt er beslist om een stent te plaatsen of niet.

 

De firma Opsens heeft nu een nieuwe technologie waarbij de Adenosine inspuiting of hyperaemiefase niet meer noodzakelijk is, en waarbij er geen nevenwerkingen optreden. De drukdraad wordt enkel in de kroonslagader ingebracht, en op basis van nieuwe algoritmes wordt er bepaald of de stenose al dan niet ernstig is.

 

De Dienst Cardiologie-Cardiochirurgie van het  ASZ Aalst is de eerste dienst in België waar deze technologie van Opsense wordt toegepast.

 

Het cathlab van het ASZ Aalst verricht een 900-tal coronaire dilataties en ruim 2600 hartcatheterisaties  elk jaar. Deze technologie is opnieuw een stap voorwaarts om onze patiënten kwalitatief beter te gaan behandelen.

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail