Automatisering verhoogt capaciteit en snelheid COVID-19 tests in labo A.S.Z.

Laboratoriumdiagnostiek staat centraal in het bestrijden van de COVID-19 pandemie. Het labo van A.S.Z. was vorig jaar goed voor 150.000 PCR-tests, waarvan zo’n 70% op vraag van huisartsen. De capaciteit werd eind 2020 nog opgetrokken tot 1.600 PCR-tests per dag, met een gemiddelde antwoordtijd van minder dan 24 uur.

 

In de strijd tegen corona investeerde A.S.Z. in een nieuw analyseplatform. “De Microlab STAR line® van de firma Hamilton automatiseert de pre-amplificatiefase van de COVID-19 PCR-analyse”, vertelt klinisch bioloog Wim Achtergael. ”We hebben specifieke software ontwikkeld die de staalontvangst en resultaatinvoer optimaliseert. Deze  efficiënte en kwalitatieve workflow garandeert snel en correct resultaat, dat ook elektronische te consulteren is.”

 

Natuurlijk begint alles met de pre-analytische fase: correcte afnametechniek, volledig ingevuld aanvraagformulier en correcte identificatie van de afnametubes. 

 

Afname PCR-test

Een test op Covid-19 gebeurt op verwijzing van een arts. Als u niet dient opgenomen te worden in het ziekenhuis, is de regel dat u telefonisch contact opneemt met uw huisarts. In vele gemeenten hebben de huisartsen een triagepost voor Covid-19 opgericht. Maar uw huisarts kan u ook naar het A.S.Z. verwijzen voor uw Covid-19-test. Voor de administratie brengt u uw identiteitskaart en aanvraagformulier van de (huis)arts mee. Meer informatie vindt u hier. Wij vragen u ook in afwachting van uw testresultaat in thuisisolatie te blijven, de nodige afstand tegenover anderen te bewaren, en steeds een goede hoest-, nies- en handhygiëne toe te passen. 

 

labo COVID HamiltonMet de Hamilton Microlab STAR line® en speciaal ontwikkelde software optimaliseert het A.S.Z. labo de workflow

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail