Europese Week van de Urologie

De Europese Week van de Urologie (maandag 21 september tot en met vrijdag 25 september 2020) is een initiatief van de European Association of Urology (EAU). De organisatie wil hiermee mensen bewust maken van de bestaande urologische aandoeningen. De dienst Urologie van het A.S.Z. wil dit jaar patiënten informeren over de signalen en symptomen van impotentie, in medische termen 'erectiele dysfunctie' genoemd. 

 

Urologische aandoeningen worden vaak genegeerd, hoewel ze een grote impact kunnen hebben op de gezondheid en levenskwaliteit van vele mannen en vrouwen. Tijdens deze Europese Week van de Urologie wil het ziekenhuis haar patiënten informeren over mogelijke symptomen en de diagnose van "erectiele disfunctie". 

 

Erectiele disfunctie

Erectiele disfunctie (impotentie) is de onmogelijkheid tot het bekomen of het behouden van een stevige erectie gedurende seksuele activiteit. Af en toe een verminderde erectie hebben is niet meteen een reden tot grote zorgen. Indien erectiele dysfunctie evenwel van terugkomende aard is, veroorzaakt dit stress, vermindering van het zelfvertrouwen en het zelfbeeld, en mogelijks zelfs problemen binnen de relatie.

 
Erectiestoornissen kunnen ook een teken zijn van een veralgemeende onderliggende lichamelijke aandoening welke verder onderzoek, en zo nodig behandeling vraagt. Erectiestoornissen kunnen een voorbode zijn van hartproblemen.
 
Indien u twijfels heeft over uw erectie en uw seksueel presteren, is het aangewezen dit te bespreken met uw huisarts of met uw behandelende arts-specialist, dit zelfs als u hierover verlegen bent. Soms volstaat het een onderliggende aandoening te behandelen om het tij te keren, en terug bevredigende erecties te bekomen. In andere gevallen is het soms aangewezen medicijnen of andere behandelingsopties op te starten.

 

Symptomen van erectiele disfunctie

Symptomen van erectiele disfunctie omvatten onder andere aanhoudende klachten zoals:

  • De onmogelijkheid tot een volledige erectie te komen
  • De onmogelijkheid een volledige erectie te behouden tijdens seksueel contact
  • Verminderde zin in seksuele activiteit

 

Wanneer neemt u best contact op met uw huisarts?

Uw huisarts is de beste persoon om een eerste gesprek te voeren wanneer u vindt dat u problemen heeft met uw seksueel functioneren. Neem contact op met uw huisarts wanneer :

  • U klachten heeft over uw erectie of wanneer u andere seksuele zorgen heeft zoals voortijdig of laattijdig klaarkomen, en pijnlijke zaadlozing. 
  • U specifieke ziekten heeft zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartklachten of andere aandoeningen welke aan de basis kunnen liggen van erectiestoornissen 
  • U andere klachten heeft welke gepaard gaan met de erectiestoornissen, bijvoorbeeld prostaatklachten.

 

Onderzoeken en diagnose

Bij de meeste mannen met erectiestoornissen volstaat een goed gesprek, een gerichte en grondige anamnese en een uitgebreid lichamelijk onderzoek, om een diagnose te kunnen stellen en een behandeling te kunnen aanbevelen.
 
Indien uw arts een onderliggende ziekte of lichamelijke afwijking vermoedt, zullen allicht bijkomende onderzoeken worden voorgesteld, zoals:
 
Lichamelijk onderzoek
Hierbij wordt een zorgvuldige evaluatie uitgevoerd van het mannelijk genitaal, de penis en de zaadballen evenals de gevoelige bezenuwing van het scrotum.
 
Bloedanalyses
Een volledige bloedanalyse wordt meestal afgenomen dit teneinde niet alleen de hormoonspiegels zoals testosteron en prolactine na te kijken doch ook suikerziekte, verhoogde cholesterol en hartkwalen uit te sluiten.
 
Urineanalyse
Ook hier kunnen onderliggende aandoeningen zoals suikerziekte worden opgespoord.
 
Echodoppleronderzoek
Na inspuiting van een bloedvat verwijdende medicatie zoals Papaverine of Prostaglandine in de zwellichamen, kan met een echografie en doppler onderzoek de doorbloeding van de penis worden onderzocht, zowel de doormeter van de bloedvaten als de kracht van de doorbloeding.
 
Nachtelijke erectie evaluatie
Met een “RigiScan” kunnen nachtelijke erecties worden gemeten. Mannen vertonen ‘s nachts regelmatig spontane erecties. Het uitblijven van deze erecties kan duiden op lichamelijke kwalen. Indien de “RigiScan” evenwel spontane nachtelijke erecties aantoont, duidt dit veelal op een psychologische oorzaak van de erectiestoornissen.
 
Psychologische evaluatie
Indien er lichamelijk geen afwijkingen kunnen worden vastgesteld, is het mogelijk dat u doorverwezen wordt naar een seksuoloog voor verdere uitwerking van de erectieproblematiek.

 

Meer informatie over de behandeling van erectiele disfunctie vindt u terug op: http://www.urologie-asz-aalst.be

 

urologyweek

 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail