Fertiliteit bij A.S.Z.: sterke tandem met CGR UZ Brussel

De dienst Gynaecologie-Verloskunde van het A.S.Z. kiest ervoor om bij fertiliteitsproblemen nauw samen te werken met het Centrum voor Reproductieve Geneeskundige (CRG) van het UZ Brussel in Jette. Dat is het grootste fertiliteitscentrum in Vlaanderen en staat voor kwaliteitsgarantie.

 

Dokter Guy Verhulst, diensthoofd Gynaecologie in het A.S.Z. is als staflid verbonden aan het CRG. Hij doet daar raadplegingen. “De resultaten van fertiliteitsbehandelingen hangen niet zozeer af van de gynaecoloog, maar van de mogelijkheden en de expertise van het fertiliteitslaboratorium”, zegt Verhulst. Volgens hem is het centrum in Jette van wereldniveau. “De slaagcijfers van de behandelingen en de ontelbare publicaties in wetenschappelijke tijdschriften zijn daar het bewijs van. Het is een bewuste keuze om geen ivf- en andere vruchtbaarheidsbehandelingen aan te bieden in ons ziekenhuis. Concurreren met een topcentrum is niet haalbaar. Vruchtbaarheidsbehandelingen in het A.S.Z. aanbieden zou niet eerlijk zijn tegenover onze patiënten. Bovendien is ons ziekenhuis niet ver van het UZ Brussel. Ook de afstand vormt dus geen probleem.”

 

verhulst_tournaye_ASZ_UZBrussel_Tekengebied 1

 

Intake en behandelingen in het A.S.Z.

Wat wel in het A.S.Z. gebeurt, zijn de nodige vooronderzoeken. Labo-onderzoeken bijvoorbeeld bij zowel man als vrouw, nagaan of de eileiders doorlaatbaar zijn, een echografie van de baarmoeder en eierstokken, eventuele kijkoperaties in de baarmoeder en/of de buik en een oriënterend spermaonderzoek. “Daarna stellen we een geïndividualiseerd behandelingsplan op. De heelkundige en de medicamenteuze fertiliteitsbehandelingen gebeuren ook in ons ziekenhuis”, vervolgt Verhulst.  “Voor inseminaties en ivf-behandelingen kunnen patiënten dan in het CRG terecht. De frequente echografieën en bloedafnames die nodig zijn bij een inseminatie- of ivf/icsi-behandeling, kunnen wel in het A.S.Z. gebeuren. Wij geven de resultaten dan zo snel mogelijk door aan het coördinatiecentrum van het CRG. Dat geeft de patiënt dan verdere instructies. Op die manier bieden wij maximaal comfort met maximale zorgkwaliteit aan onze patiënten.”

 

Meer fertiliteitsproblemen

Het aantal koppels dat met infertiliteit of subfertiliteit geconfronteerd wordt, stijgt. Eén koppel op de zes ervaart moeilijkheden om zwanger te worden. Zo’n 7% van alle baby’s in België zijn verwekt na ivf en dat percentage blijft toenemen. “Die stijging is voornamelijk te wijten aan de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar eerste kindje krijgt. Die is op dit moment al dertig jaar”, legt Verhulst uit. “Ook zwaarlijvigheid en spermakwaliteit zorgen ervoor dat er steeds meer fertiliteitsproblemen voorkomen.”

 

Boek over vruchtbaarheidsproblemen en -behandelingen

In het net verschenen boek “Een kind, waarom lukt het bij ons niet?” geeft Guy Verhulst antwoorden op alle vragen over verminderde vruchtbaarheid, onderzoeken en behandelingen. Wanneer moet ik me zorgen maken over mijn fertiliteit? Welke rol speelt de leeftijd? Kan ik nog zwanger worden na een sterilisatie? Hoe verloopt een ivf-procedure? Kan ik mijn donor kiezen? Die en veel andere onderwerpen komen aan bod.

 

De auteur ondervond tijdens zijn dagelijkse raadplegingen dat patiënten vaak niet al hun vragen stellen aan de arts. “Soms zijn ze zenuwachtig of van slag. Daardoor vergeten ze dingen te vragen of hebben ze een antwoord niet goed begrepen. In het boek kunnen ze alles rustig nog eens lezen”, legt Verhulst uit . “Alle mogelijke behandelingen worden opgesomd en hun verloop staat stap voor stap uitgelegd. Daarnaast laten we ook mensen getuigen. Hun verhalen vergroten de herkenbaarheid en zullen misschien ook troosten. Ook ethische en psychologische aspecten van vruchtbaarheidsbehandelingen komen kort aan bod. Het was vooral belangrijk dat het een toegankelijk boek zou zijn en dat het vlot leest. Daarvoor kreeg ik hulp van een professionele tekstschrijver.”

 

Cover_een-kind_waarom-lukt-het_7_210106_172534"Een kind, waarom lukt het bij ons niet?” dr. Guy Verhulst en Liesbet De Vuyst, Borgerhoff & Lamberigts 2021

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail