Gloednieuw labo in gebruik genomen op campus Aalst

In het nieuwe S-gebouw op campus Aalst wordt vandaag het gloednieuwe laboratorium in gebruik genomen. Het labo is onder andere uitgerust met de nieuwste pre-analytische straat van Roche en een volautomatische koeling die stalen archiveert en automatisch terugstuurt als er bijkomende testen nodig zijn. Als primeur in België, worden aan de pre-analytische straat in het A.S.Z. voor het eerst twee ACL TOP-stollingstoestellen gekoppeld. Dit alles zorgt voor een nog snellere en efficiëntere behandeling van stalen. Naast deze technologische hoogstandjes, is het labo zeer ruim en licht, waardoor het een heel aangename werkomgeving is.

 

1_BW

 

 

Op maandag 27 april 2020 wordt in het nieuwe gebouw op campus Aalst het gloednieuwe laboratorium in gebruik genomen. Het labo bevindt zich op de derde verdieping van het nieuwe gebouw, ook wel het ’S-blok’ genoemd. Het is uitgerust met de nieuwste pre-analytische straat van Roche: de Cobas 8100, waaraan verschillende analytische toestellen gekoppeld worden. Deze pre-analytische straat zorgt ervoor dat stalen snel en efficiënt automatisch behandeld worden en is tegelijkertijd zo flexibel dat dringende stalen steeds voorgenomen kunnen worden.

 

Aan de pre-analytische straat zijn verschillende toestellen gekoppeld, zowel van Roche zelf als van andere merken. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Cobas 8000, een moduleerbare lijn voor een breed gamma aan in vitro diagnoses van zowel klinische chemie als immunochemie. Daarnaast is ook de LiaisonXL aan de straat gekoppeld, een volautomatische analysator voor chemiluminescentie, een proces waarmee bepaalde ziekteverwekkers aangetoond worden.

 

Als eerste in België worden aan de pre-analytische straat ook twee ACL TOP-stollingstoestellen gekoppeld. Deze worden gebruikt voor stollingsonderzoek bij verschijnselen van een verstoorde hemostatische balans die bloedingsneiging of tromboseneiging tot gevolg kunnen hebben. In het begin zullen de ACL TOP-toestellen al meedraaien in de routine maar nog vooraan ingeladen worden. Eens het labo helemaal geautomatiseerd is, zullen de stollingstoestellen volledig geconnecteerd en geautomatiseerd worden.

 

Een ander groot voordeel van het nieuwe laboratorium is dat alle bloedstalen gearchiveerd worden in een automatische koelkast. Deze koelkast stuurt stalen waarvoor de arts bijkomende testen vraagt automatisch terug naar de lijn voor analyse. Daardoor is de pre-analytische fase, de triage, de centrifuge en het transport volledig geautomatiseerd en gestandaardiseerd in het nieuwe labo.

 

Naast deze technologische hoogstandjes, is het nieuwe labo veel ruimer en lichter dan het vorige, waardoor het een zeer aangename werkomgeving is. Bloedafname en afname van Covid-19-testen bij patiënten gebeuren voorlopig nog in het hoofdgebouw. Maar deze zullen op korte termijn ook verhuizen naar het nieuwe S-gebouw.

 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail