Jonge regisseur Gilles de Keyser schenkt VR-bril – gekocht met opbrengst film – aan kinderafdeling A.S.Z.

In maart dit jaar werd de film Vlaamse Flikken van de 18-jarige regisseur Gilles De Keyser in de Aalsterse bioscoop getoond. De opbrengst van deze film schenkt de jonge regisseur integraal aan de kinderafdeling van het A.S.Z. als dank voor de goede behandeling die hij er zelf enige tijd terug kreeg. Met deze mooie som heeft de kinderafdeling een VR-bril aangekocht om jonge patiëntjes af te leiden bij pijnlijke behandelingen, zoals het plaatsen van een infuus of het verzorgen van wonden.

 

Gilles De Keyser vat tijdens eigen verblijf op kinderafdeling, het idee op om zelf een film te maken

 

Gilles De Keyser verbleef als 15-jarige een tweetal weken op de kinderafdeling na een zwaar ski-ongeval. Hij was zo tevreden over de manier waarop hij toen begeleid werd in zijn genezingsproces door de artsen en verpleegkundigen van het A.S.Z., dat hij nog tijdens zijn verblijf het idee opvatte om iets terug te doen voor de kinderafdeling, door het maken van een eigen film.

 

Gilles begon aan de opnames van zijn eerste film, samen met een paar vrienden, toen hij amper 15 jaar oud was en heeft maar liefst drie jaar aan de film gewerkt. Tijdens dit proces is hij er ook in geslaagd verschillende grote acteurs te strikken om mee te spelen, zoals Daan Hugaert en Lien Van de Kelder. Bepaalde scènes uit de film werden ook opgenomen in het A.S.Z. Op 6 maart ging Vlaamse Flikken in première. Omwille van de coronapandemie, is toen jammer genoeg maar één voorstelling kunnen doorgaan. Maar deze voorstelling heeft desalniettemin een mooie opbrengst van meer dan €3.000 binnen gebracht, die Gilles De Keyser integraal aan de kinderafdeling schenkt.

 

VR-bril gebruikt als afleiding bij pijnlijke behandelingen voor jonge patiënten

 

Met deze mooie som heeft de kinderafdeling een VR-bril aangekocht om jonge patiëntjes af te leiden bij pijnlijke behandelingen. Voor pediatrische patiënten roept een opname of behandeling in het ziekenhuis vaak veel angstgevoelens op omdat ze geen idee hebben van wat hen te wachten staat en de ziekenhuisomgeving nogal overweldigend is. “Er bestaan verscheidene afleidingstechnieken voor kinderen met acute of chronische pijn. De kinderafdeling is daar ook op voorzien, dankzij een heel aangename, kindvriendelijke aankleding en allerlei speelgoed. En ook de artsen en verpleegkundigen zetten hier uiteraard maximaal op in. Maar nu hebben we dankzij de VR-bril nóg een extra hulpmiddel, dat goed van pas zal komen”, vertelt Kristien De Wolf, hoofdverpleegkundige op de kinderafdeling van het A.S.Z campus Aalst.

 

Het grote verschil bij deze bril tegenover andere afleidingstechnieken, is dat je niet zomaar kijkt naar een plek. Door de VR-bril krijgen je hersenen het gevoel dat je effectief op een andere plaats bent, waardoor het effect veel sterker is. Als we voor de start van een noodzakelijke behandeling, zoals het prikken voor een infuus of verzorgen van wonden, de bril opzetten, worden heel wat prikkels weggenomen. Zo zien de patiëntjes niet hoe alles klaargezet wordt en kunnen ze er niet door afgeschrikt worden.

 

Wat kunnen patiëntjes zien met de VR-bril?

 

Voor de Sedakit, de VR-bril van het Belgische bedrijf Oncomfort, bestaan meerdere applicaties en zijn verschillende talen beschikbaar. Zo kunnen we ook de steeds groter wordende groep van anderstalige patiënten optimaal begeleiden. Oncomfort ontwikkelde een manier om met eigen software en bestaande hardware een patiënt in een andere wereld te brengen, weg van de pijn. Zo kunnen kinderen bij kortdurende behandelingen een spelletje spelen met de bril, waarbij ze bijvoorbeeld met hun hoofd een figuur moeten maken. Of ze kunnen, bij langer durende behandelingen, dankzij de bril meegenomen worden op een ontspannende reis in een indrukwekkende omgeving van de ruimte of een oceaan. De patiënten worden daarbij begeleid door een rustige stem en rustige bewegingen. Hierdoor stemmen ze vanzelf hun ademhaling af op de bewegingen die ze zien, van bijvoorbeeld een walvisstaart die op en neer gaat of op de stem die ze horen. Ze concentreren zich hierop, worden rustiger en ervaren daardoor veel minder of bijna geen pijn.

 

De splinternieuwe VR-bril wordt zo snel mogelijk in gebruik genomen op de dienst Pediatrie op campus Aalst en kan gebruikt worden voor kinderen vanaf 5 jaar. VR-brillen worden al langer met goede resultaten gebruikt in de medische wereld en sinds april vorig jaar ook al voor jonge patiënten met acute of chronische pijn op de spoeddienst van het A.S.Z. “We zijn heel blij dat we deze doeltreffende afleidingstechniek nu ook kunnen uitbreiden naar de kinderafdeling van ons ziekenhuis”, aldus Kristien De Wolf.

 

1G3A9930

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail