Algemeen Stedelijk Ziekenhuis referentiecentrum voor complexe ingrepen bij pancreaskanker

Het ASZ is door het RIZIV officieel erkend als gespecialiseerd centrum voor pancreaschirurgie. De erkenning gaat in op 15 juli en wordt vanaf dan alleen nog terugbetaald in de centra die een erkenning hebben. Dit past in een groter plan van de minister van volksgezondheid om complexe chirurgie te centraliseren in ziekenhuizen met voldoende ervaring voor deze aandoeningen.

 

Steeds betere overlevingscijfers

 

De selectie gebeurde op basis van aantallen, expertise en resultaten. Cijfers van het Kankerregister tonen aan dat de overlevingskansen in die centra veel hoger liggen dan in ziekenhuizen met minder expertise.

 

Pancreaskanker is een moeilijk te behandelen aandoening en vraagt vaak om complexe chirurgische ingrepen. De kans op complicaties vermindert aanzienlijk als een ervaren team die operaties uitvoert. Binnen het ASZ verricht een gespecialiseerd team van de dienst Abdominale heelkunde een veertigtal pancreasoperaties per jaar. “Door dergelijke complexe ingrepen te laten uitvoeren door een ervaren team vermindert de kans op complicaties tijdens en na de operatie, en verhogen de overlevingskansen”, zegt dr. Van den Bossche,  hepatobiliaire en pancreaschirurg ASZ.

 

Verwijzing en samenwerking

 

Voor complexe pancreaschirurgie moeten ziekenhuizen voortaan doorverwijzen naar de erkende referentiecentra waarvan enkel het UZ Gent en het ASZ Aalst erkend expertisecentrum zijn in de provincie Oost-Vlaanderen. Samenwerkingsverbanden met ziekenhuizen uit de regio worden hieromtrent afgesloten.

 

 

( op de foto v.l.n.r.: Dr. Poortmans, Carine D'Hont, Dr. Van den Bossche en Dr. Rimbaut)

 

Pancreaschirurgie_teamfoto

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail