ASZ bestrijdt pijn met virtual reality bril

Een bezoek aan het ziekenhuis voor een onderzoek of ingreep laat niemand onberoerd. Sommige patiënten ervaren heel wat angstgevoelens bij de gedachte aan wat hen te wachten staat. De dienst spoedopname van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis zet vanaf april 2019 een virtual reality bril in, die deze patiënten meeneemt op een ontspannende reis. Ook onze jongste patiënten genieten van de magie van de bril.

 

 

Op de dienst spoedopname komen er dagelijks heel wat patiënten. De meeste patiënten ervaren acute of chronische pijn. “Er bestaan verscheidene afleidingstechnieken voor kinderen met acute of chronische pijn. Zo hebben we onlangs een kinderbox volledig omgetoverd tot een magische speelkamer. Tevens hebben we allerlei speelgoed om het kind af te leiden of praten we gewoon met het kind. En nu hebben we met de VR-bril een extra hulpmiddel. Het grote verschil met de andere afleidingstechnieken is dat het kind niet zomaar kijkt naar een plek. Door de VR-bril krijgen je hersenen het gevoel dat je effectief op een andere plaats bent, waardoor het effect veel sterker is.” vertelt Dr. Vergote, medisch diensthoofd spoedgevallendienst ASZ.

 

De VR-bril heeft heel wat voordelen. “Veel patiënten hebben vaak al veel meegemaakt in ziekenhuizen en zijn angstig over wat hen te wachten staat tijdens de noodzakelijke behandelingen, zoals prikken, verzorgen van brandwonden… Als we voor de start van de behandeling de bril opzetten, worden heel wat prikkels weggenomen. Zo zien ze niet hoe alles klaargezet wordt en kunnen ze er niet door afgeschrikt worden.” Deze splinternieuwe VR-brillen worden vanaf april in gebruik genomen bij diensten spoedopname en pediatrie op de campussen Aalst en Geraardsbergen. VR-brillen worden al langer gebruikt in de medische wereld echter is het een primeur dat een VR-bril wordt ingezet op een spoeddienst.

 

Voor de Sedakit, de VR-bril van het Belgische bedrijf Oncomfort, bestaan meerdere applicaties. Oncomfort ontwikkelde een manier om met eigen software en bestaande hardware een patiënt in een andere wereld te brengen, weg van de pijn. De bril neemt de kinderen mee op een ontspannende reis. De omgeving is best indrukwekkend. Ze zien decors die als een film getoond worden: de ruimte, de oceaan… Een rustige stem begeleidt hen, waardoor de kinderen vanzelf rust en dus minder pijn ervaren. Er zijn ook verschillende talen beschikbaar: Vlaams, Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Arabisch, Koreaans, Turks, Italiaans en Russisch. 

 

Enter Virtual Reality! 
Op zondag 17 maart, tijdens Dag van de Zorg, stelt de dienst spoedopname deze VR-bril voor aan het grote publiek op de campussen Geraardsbergen en Wetteren. Iedereen krijgt de kans om tussen 10u00 – 17u00 aan de levende lijve te ervaren hoe deze virtual reality bril hem/haar meeneemt op een ontspannende reis en ontdekken hoe VR in de zorgsector kan worden toegepast.

 

 Dr. Vergote, medisch diensthoofd met pediatrische patiëntDr. Vergote, medisch diensthoofd met pediatrische patiënt op de dienst Spoedopname bij het ASZ

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail