ASZ dienst Cardiologie: referentiesite voor sluiten linker hartoortje Abott

De dienst cardiologie van het ASZ heeft een erkenning voor het sluiten van linker hartoortje. Het Algemeen Stedelijk ZIekenhuis is dé referentiesite van Abott om andere cardiologen op te leiden voor deze techniek. 

 

Het linker hartoortje is een kleine uitstulping van de voorkamer van het hart zonder essentiële functie. Tijdens ritmestoornissen zoals voorkamerfibrillatie kunnen hierin bloedklonters gevormd worden.  Deze bloedklonters kunnen gevaarlijk zijn en bijvoorbeeld een beroerte veroorzaken.

 

Het vormen van bloedklonters dient dus vermeden te worden. Dit kan door het nemen van bloedverdunners of wanneer dit niet mogelijk is of onvoldoende effectief kan met ook opteren om het hartoortje te sluiten.

 

Een lang flexibel buisje wordt ingebracht in een bloedvat in de lies en opgeschoven tot in de rechtervoorkamer van het hart. Via een kleine punctie in het tussenschot tussen de voorkamers kan de katheter doorgeschoven worden tot in de linker voorkamer en tot aan het linker hartoortje.Doorheen deze katheter kan dan een opgevouwen plug of paraplu tot in het linker hartoortje ingebracht worden. Deze plug of paraplu ontvouwt zich zodat het hartoortje volledig wordt afgesloten. De kleine opening in het tussenschot van de voorkamers die door de punctie is ontstaan, sluit spontaan na enkele weken tot maanden. 

 

hartoortje

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail