ASZ stelt nieuw verloskwartier voor

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (campus Aalst) staat op het punt een volledig vernieuwd verloskwartier in gebruik te nemen. Er zijn in totaal vier verloskamers, waarvan twee met een bevallingsbad. Voor toekomstige ouders is het een gezellige, comfortabele omgeving om een nieuw leven op de wereld te zetten. “Het nieuwe verloskwartier is een prachtige uitvalbasis maar onze persoonlijke begeleiding en warme zorg maken het echte verschil” zegt hoofdvroedvrouw Carla Van Flieberge.

 

OFFICIELE OPENING

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot voor kort waren er vier arbeidskamers en twee verloskamers, hierdoor diende mama’s na de arbeid naar een andere kamer te verhuizen om te bevallen. Dankzij deze verbouwing is dit niet meer nodig, nu beschikt het verloskwartier over vier ruime verloskamers die voorzien zijn van alle comfort (een relaxatiebad, een douche, een relaxzetel voor de partner,…). Er is veel aandacht voor de bewegingsvrijheid van de moeder en relaxatie (zoals relaxatiebal, gebruik douche tijdens arbeid). Tevens kregen de kamers een moderne en frisse aankleding en zijn deze voorzien van moderne technologie (dimlichten, muziek op de kamer, schuifdeuren…). De kamers beschikken over een comfortabel verlosbed dat snel en eenvoudig kan omgebouwd worden tot een verlostafel. Bovendien kunnen de eerste zorgen na de geboorte op de verloskamer zelf gebeuren (wegen, meten, …). Voor noodgevallen is er een volledig uitgeruste reanimatietafel. Bovendien is er op elke verloskamer een hoogtechnologische STAN-monitor aanwezig. Dit dient om de elektrocardiogramgegevens van de baby op te volgen tijdens de arbeid en bevalling. Dankzij een STAN-monitor kan een eventueel zuurstofgebrek van de baby tijdig worden opgespoord. Verder bestaat het verloskwartier uit een wachtzaal, een verpleegpost en een onderzoekskamer.

 

Het nieuwe verloskwartier bevindt zich naast de dienst materniteit en neonatologie op de tweede verdieping in het hoofdgebouw op campus Aalst. Het moeder- en kindcentrum vormt hierdoor een sterk geheel: dit komt de werking van de vroedvrouwen en de veiligheid en het comfort van moeder en kind ten goede. Mama en baby kunnen na de bevalling op het verloskwartier meteen naar de materniteit.

 

Voor de gynaecologen, vroedvrouwen en verpleegkundigen betekent hun nieuwe uitvalsbasis een wereld van verschil. Het gloednieuw interieur biedt een maximaal comfort aan toekomstige ouders maar optimaliseert ook hun werkomstandigheden. Uiteraard blijft de focus liggen op een persoonlijke begeleiding en een warme zorg voor moeder en kind.

 

Het nieuwe verloskwartier in cijfers

 

  • 40 vroedvrouwen, 8 gynaecologen en tal van andere zorgverleners en medewerkers staan dag en nacht klaar om mama en baby met de beste zorgen te omringen.

 

  • In het ASZ zien jaarlijks zo’n 1200 baby’s het levenslicht.

 

  • De totale investeringskost bedraagt € 1 790 000.

 

  • 403 m²: de oppervlakte van het nieuwe verloskwartier wordt optimaal benut.

 

  • Het nieuwe verloskwartier telt 16.082 meter kabel voor alle stroomvoorzieningen. Deze afstand komt overeen met een zenuwachtige bevallingspartner die zo’n 536 de gang van het verloskwartier op en af ijsbeert.

 

  • Voor de juiste luchtstroming wordt in elke arbeidsverloskamer de lucht 14 keer per uur volledig ververst. Deze luchtwissels beschermt het verloskwartier tegen eventuele stofdeeltjes.

 

  • In iets meer dan één jaar tijd zorgden 52 onderaannemers of 168 verschillende externe personen voor een volledige metamorfose van ons verloskwartier.

 

  • Tijdens de werken bleef het huidige verloskwartier gewoon verder werken. Om de bevallende mama’s zo weinig mogelijk te storen betraden de aannemers meerdere keren per dag de werf via een buitenwerftrap van meer dan 14 meter hoog.
Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail