Belgische primeur in het ASZ: vijf complexe hartprocedures onder lokale verdoving.

Hartoperatie

Dankzij het gebruik van een nieuwe techniek, waarbij men het hart van binnenin kan bekijken met echografie in plaats van via de slokdarm, moeten de patiënten niet meer onder algemene verdoving bij geselecteerde complexe ingrepen aan het hart. Zo werden twee gaatjes tussen de voorkamers en drie linker hartoortjes succesvol afgesloten. Alle procedures zijn vlot verlopen.

De twee eerste patiënten konden reeds de dag van de ingreep veilig naar huis gaan, de andere drie de ochtend erna.

 

Voor de patiënt is dit een grote stap vooruit. De procedure is minder zwaar omdat de patiënt niet meer in slaap moet. Daardoor kunnen hij of zij ook vroeger naar huis.

 

Deze relatief nieuwe techniek wordt reeds toegepast in een beperkt aantal centra in het buitenland. De succesvolle invoering van “intracardiale echocardiografie” in het ASZ past binnen de visie van het ziekenhuis om complexe hartprocedures zo licht en zo veilig mogelijk te maken voor de patiënt.

 

 In bijlage de foto van het team gisteren. Foto's van procedures en techniek kunnen ook verkregen worden.

Op de foto, v.l.n.r.: dr. Dries Viaene, dr. Ian Buysschaert, dr. Luis Paiva (University of Coimbra, Portugal), mevr. Paula Neves (Abbott, Portugal), mevr. Leen Schokkart (Abbott, België), Prof. Dr. Marco Costa (University of Coimbra, Portugal), dhr. Joris Everaert, mevr. Patrycja Bladek, (niet op de foto: mevr Petra De Wilde, en rest dienst cardiologie/cardiochirurgie)

 

Contact

Dr. Ian Buysschaert

Dienst Interventionele Cardiologie

T +32 (0)53 76 67 51 of +32 (0)53 76 67 30 (secr.)

E ...

 

Katleen Van Der Biest

Persverantwoordelijke

T +32 (0)53 76 68 05

M +32(0)473 66 95 91

E ... 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail