Borstkliniek ASZ: focus op kwaliteit, comfort en persoonlijke begeleiding

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Een gespecialiseerde behandeling en een persoonlijke begeleiding is bij deze diagnose dan ook van het grootste belang. In de borstkliniek van het ASZ wordt borstkanker behandeld door een gedreven multidisciplinair team van gespecialiseerde artsen, borstverpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers, kinesisten… en ook lotgenoten.

 

“Na een aarzelend begin zo’n 15 jaar geleden is onze borstkliniek vandaag uitgegroeid tot een referentie voor borstkankerzorg”, vertelt dr. Karen Deblaere, coördinator van de ASZ-borstkliniek. “Met ons team proberen we elke dag niet alleen de beste medische zorg te bieden, wij doen ook ons uiterste best voor een optimale individuele begeleiding van elke patiënt.” De borstkliniek van het ASZ steunt op twee pijlers. Enerzijds is er de continue kwaliteitsverbetering van de medische zorg, waarbij het multidisciplinair overleg een belangrijke rol speelt. Tijdens de bespreking van het patiëntendossier bundelen we de expertise van alle artsen uit de verschillende disciplines die bij de behandeling van borstkanker betrokken zijn. Daarnaast proberen we meer en meer de huisarts bij dat overleg te betrekken. Hun aanwezigheid en actievere participatie is één van onze doelstellingen voor volgend jaar.

 

Onze borstkliniek baseert zich op het protocolboek dat regelmatig een update krijgt. Zo waren er al verschillende vergaderingen met collega’s van de borstkliniek van het OLV-ziekenhuis om een consensus te vinden voor een optimaal beleid. In de toekomst willen we hier zeker op verder bouwen.

 

Anderzijds staat het comfort en de persoonlijke begeleiding van de patiënten doorheen het hele traject centraal. Van de diagnose over de verschillende behandelingen tot en met de blijvende follow-up. 

 

Naast de medische zorg, is er ook psycho-sociale begeleiding voor elke patiënt. Zo is de onmiddellijke opvang voor patiënten die emotioneel in de war zijn van cruciaal belang.

 

 

Bovendien is er tijdens de behandeling mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten. Onze borstkliniek is namelijk betrokken bij verschillende initiatieven voor brstkankerpatiënten zoals een jaarlijkse modeshow en infosessies over bv. hormoonbehandeling, seksualiteit
en intimiteit.

 

Daarnaast worden in samenwerking met Kom Op Tegen Kanker ‘Look good, feel good’-ateliers georganiseerd waar schoonheidsspecialisten onze patiënten extra verwennen. Na de behandelingen proberen wij mensen te stimuleren, te helpen en te begeleiden om de draad van hun leven terug op te nemen. Onze sociaal assistenten bespreken bijvoorbeeld het aspect ‘terug aan het werk’. Dit blijkt soms een heikel punt. Patiënten moeten niet alleen een fysieke maar ook een psychische grens overwinnen om weer aan de slag te gaan.

 

De borstkliniek van het ASZ heeft ook een vernieuwd programma oncorevalidatie, individueel of in groep met onder meer informatiesessies. Tenslotte zijn er info-avonden over gezonde voeding, gezonde levensstijl, mindfullness- en yogatechnieken.

 

 

Borstkliniek Algemeen Stedelijk Ziekenhuisde foto (v.l.n.r.) dr. C. Geniets (radiologie), dr. H. Van Parys (radiotherapie), H. Berlanger (borstverpleegkundige), prof. dr. G. Soete (radiotherapie), dr. J. Van Erps (oncologie), dr. M. De Vuyst(anatomo-pathologie), dr. K. Deblaere (coördinator), A. Torrekens(borstverpleekundige), dr. N. Van Heddeghem (oncologie), dr. M. Schreuer (oncologie) en T. Vanderstappen (psychologie)

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail