Dienst Cardiologie ASZ gebruikt een nieuwe techniek voor de behandeling van coronaire vernauwingen

Coronaire hartaandoeningen zijn aandoeningen van de kransslagaders van het hart. Deze zijn meestal het gevolg van plaatselijke afzetting van zogenaamde slechte cholesterol op de binnenzijde van de kransslagaders. Deze plaques belemmeren de bloedstroom naar het hart, en bijgevolg de zuurstoftoevoer. Sommige coronaire vernauwingen van de kransslagaders zijn zo sterk verkalkt dat dit de behandeling bemoeilijkt, zelfs met een hoge drukballon en/of stents is dit zeer complex. Het ASZ gebruikt reeds diamantboortjes (rotablator) om deze letsels te behandelen. Daar komt nu nog een nieuwe techniek bij: Shockwave, hierbij wordt er gebruikt gemaakt van geluidsgolven.

 

Deze ultrafijne geluidsgolven worden in de slagader door middel van een ballon waarop een externe generator is aangesloten ter hoogte van de verkalkte letsels toegebracht. Vervolgens worden er t.h.v. deze verkalkte letsels microscheurtjes toegebracht. Hierdoor is het mogelijk om nadien met een ballon en een stent de vernauwing mooi open te maken. Ook perifere vaten, welke vernauwd zijn en sterk verkalkt, kunnen hiermee kwalitatief behandeld worden.

 

Het ASZ doet ongeveer 900 percutane coronaire behandelingen per jaar. De succesratio is ongeveer 97 à 98%. Deze nieuwe techniek zal ervoor zorgen dat we nog meer patiënten beter kunnen behandelen. De dienst Cardiologie van het ASZ zet zich steeds in om innoverende diagnostiek en behandeling met een meerwaarde aan te bieden tegen een betaalbare prijs voor de patiënt. De opstart van deze techniek past perfect in deze strategie.

 

shockwaveDienst Cardiologie ASZ start met behandeling van coronaire vernauwingen met Shockwave.

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail