Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis bouwt escape room voor Week van de Patiëntveiligheid

Tijdens de ‘Week van de patiëntveiligheid’ pakt het ASZ uit met een spectaculaire actie om alle medewerkers te sensibiliseren. Deelnemers zullen opdrachten en raadsels krijgen die te maken hebben met reanimatie, handhygiëne, evacuatie … De op maat gemaakte escape room is opgetrokken in het magazijn op campus Aalst. Ontsnappen is alleen maar mogelijk als het team patiëntveiligheid hoog in het vaandel draagt.

 

Een escape room is een spel waarbij men in een kamer wordt opgesloten en aan de hand van raadsels, puzzels en opdrachten moet zien te ontsnappen. Het initiatief kadert in de nationale ‘week van de patiëntveiligheid’ van 19 tot 25 november 2018.

 

“In de escape room zullen teams van vier of vijf personen allerhande factoren ontdekken die aanleiding kunnen geven tot risicovolle situaties in een ziekenhuis”, vertelt kwaliteitscoördinator Sanne Van Lierde. “Aan de hand van doe- en denkopdrachten kunnen ze zich een weg banen doorheen het parcours. Het team dat het snelst ontsnapt, wint. Kennis, vaardigheden en samenwerken zijn een must.”

 

In de escape room kan iedereen die verbonden is aan het ASZ een week lang terecht om te ontsnappen. Patiëntveiligheid is niet alleen voor het zorgend en (para)medisch personeel van belang. Ook bijvoorbeeld het technisch, poets- en administratief personeel dienen op de hoogte te zijn. Voor de bezoekers en patiënten zelf is de escape room niet toegankelijk. Echter organiseren we tal van acties aan het onthaal op de drie campussen om deze themaweek in de kijker te plaatsen zoals een ‘hand-in-scan’. Het fluolicht van dit toestel laat de patiënten en bezoekers snel en eenvoudig weten of hun handen goed ontsmet zijn. Dit toestel beoordeelt objectief de techniek van een correctie handhygiëne.

website_escaperoom

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail