Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis ontvangt Levensloop Grant voor het project HouMeVastje

Op dinsdag 4 juni 2019 reikte de Stichting tegen Kanker de ‘Levensloop Grants’ uit in het sportcentrum Schotte in Aalst. Het project ‘HouMeVastje’ van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis won 5000 euro om het hartverwarmende initiatief van oncopsychologe Cindy Verhulst uit te bouwen.

 

Met de winst van de Levensloop Aalst 2018 wil de Stichting tegen Kanker lokale initiatieven steunen, die rechtstreeks kankerpatiënten en hun naasten ten goede komen. Het project HouMeVastje van het ASZ valt zo in de prijzen. Het is de bedoeling dat een oncologische patiënt een HouMeVastje aan zijn (klein)kind of partner kan geven. HouMeVastjes zijn immers knuffels die worden gemaakt van de kledij van een zieke persoon die steun kunnen bieden tijdens het oncologische behandelingsproces en bij de angst voor een overlijden.

 

Dit idee is tot stand gekomen bij Cindy Verhulst door als psycholoog te werken op oncologie. In deze job is men altijd op zoek hoe mensen te ondersteunen binnen hun ziekteproces. Voordien zette ze samen met een collega haar schouders onder het boek ‘Grote woorden bij kanker (Acco)’ en ‘Troostkaarten (Acco)’. Beide initiatieven helpen ouders om aan kinderen uit te leggen wat er aan de hand is en helpen om zicht te krijgen op hun gevoelens.
Wanneer een ouder kanker heeft zijn de twee vragen die ze vaak stellen: hoe leg ik het mijn (klein)kind uit dat ik kanker heb? Hoe steun ik mijn kind(eren)?

 

“We willen kinderen, jongeren en partners

tastbare troost bieden die letterlijk verwijst

naar de unieke familieband.”


In het werken met gezinnen is het duidelijk dat de familieband een enorme krachtbron is in verwerken van een oncologische diagnose. Met dit feit is Cindy aan de slag gegaan. Ze wil kinderen en jongeren een tastbare troost bieden die letterlijk verwijst naar deze familieband: een HouMeVastje. De (groot)ouder kiest samen met zijn (klein)kind de geschikte kledij en hoe het HouMeVastje er mag uitzien (knuffelbeer, knuffelkonijn, kussen etc.). We mogen zeker de jongeren en partners niet uit het oog verliezen, want ook voor hen kan een HouMeVastje steunend zijn.

 

Volgend gedichtje wordt steeds meegegeven met een HouMeVastje:

 

Wat een Hou Me Vastje wil vertellen:
Ik sta altijd open voor een knuffel
Ik kan meegaan naar waar je wil
Ik word gemaakt uit de lievelingskledij van je mama/papa/grootouder/partner …

Door mijn vertrouwde stof kan je dichtbij hem of haar voelen
Dus Hou Me Vast wanneer je me nodig hebt

 

web_afbeelding_HouMeVastje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste reacties waren zeer positief en we hopen met dit project zoveel mogelijk oncologische patiënten en hun (klein)kinderen te ondersteunen. Daarom gaan we de samenwerking aan met Palliatieve thuiszorg Aalst. Jaarlijks krijgen ongeveer 60 000 mensen in België de diagnose van kanker. Naar schatting treft de ziekte ongeveer 2 000 jongvolwassenen met een gezin. Het welzijn van de kinderen is voor hen vaak een belangrijke zorg. Het ASZ wil a.d.h.v. dit project ondersteuning bieden. Door de financiële steun van de Stichting tegen Kanker en de hulp van creatieve vrijwilligers kunnen we de HouMeVastjes gratis aanbieden aan oncologische patiënten regio Aalst, Geraardsbergen en Wetteren.

 

 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail