Iedereen Radio @ Palliatieve eenheid Charon, ASZ campus Aalst

De Palliatieve eenheid Charon van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis kwam afgelopen zondag, 31 maart 2019, in het radioprogramma "Iedereen Radio!". Een programma van Tom Bracke en Ingrid Daelman waarin mensen de kans krijgen om hun verhaal, vreugde en verdriet te delen.

 

Palliatief supportteam

Het palliatief supportteam is een team van deskundigen (artsen, verpleegkundigen, psychologen) dat in het ziekenhuis actief is. Het palliatief supportteam werkt nauw samen met de behandelende arts-specialist, de huisarts, het verpleegkundig team, de vertegenwoordigers van de verschillende godsdienstige en filosofische strekkingen, ...

 

Het palliatief support team biedt:

  • informatie aan de zieke en de familie over de mogelijkheden van palliatieve zorg;
  • advies aan hulpverleners in verband met pijnbeheersing en comfortzorg;
  • ondersteuning van de zieke en de familie.

 

Meer info? Vraag uw arts of één van onze verpleegkundigen om meer info.

 

Zo nodig kan er worden overgegaan tot een opname op de palliatieve eenheid. Deze afdeling is speciaal ingericht om aan de noden van de palliatieve patiënt en zijn familie te beantwoorden.

 

Palliatieve eenheid 'Charon'

'Charon' is een afzonderlijke huiselijke verpleegeenheid binnen het ziekenhuis - op campus Aalst - waar een thuis wordt geboden aan maximaal zes ongeneeslijk zieken met ingewikkelde pijn- of verzorgingsproblemen en/of complexe psychische en spirituele noden. De benadering van de patiënt en zijn omgeving gebeurt in een sfeer van openheid en met respect voor de eigenheid van de zieke.

 

Welke patiënten kan 'Charon' opnemen?

  • Patiënten, ongeacht de leeftijd, met een evolutieve en ongeneeslijke ziekte in een vergevorderd stadium.
  • Patiënten met een geschatte levensverwachting van minder dan drie maanden.
  • Patiënten die in het kader van een terminale ongeneeslijke aandoening tijdelijk worden opgenomen voor pijn- of symptoomcontrole of ter ontlasting van de mantelzorg.

 

 

iedereenradio_Charon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Wij hebben deze hartverwarmende radio-uitzending zeer positief ervaren. Via deze weg hebben we het doel en de werking van de palliatieve eenheid kunnen toelichten, iedere medewerker heeft dit kunnen benaderen vanuit zijn/haar eigen discipline. De familie van de ondertussen overleden patiënten denkt hieraan terug met een warm hart en koesteren de mooie herinnering. Wij hopen dat we hiermee kunnen aantonen dat palliatieve zorg niet enkel om sterven draait." vertelt hoofdverpleegkundige Annelies de Mûelenaere. 

 

Heeft u de uitzending gemist?

Herbeluister deze pakkende aflevering (opgedragen aan Jean Paul, Marie Louise en de vader van Joris) via deze link

 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail