Nieuwe vereniging ASZ 1.1. verzekert toekomst ASZ

Logo ASZ (kleur)

 

 

 

 

 

 

 De drie OCMW’s van Geraardsbergen, Aalst en Wetteren hebben zich de afgelopen weken allen geschaard achter de oprichting van een nieuwe vereniging ASZ 1.1. en dit samen met de artsen van het ASZ. Al deze deelgenoten brengen samen een totaalkapitaal in van 22 miljoen euro. Aalst investeert 6,84 miljoen euro, Geraardsbergen 3,18 miljoen euro, Wetteren 1,98 miljoen euro en de vzw Medische Staf Stedelijk Ziekenhuis 10 miljoen euro. Dit zorgt voor een nieuwe start van het ASZ, dat sterker zal staan voor de toekomst.

 

De oprichting van een nieuwe juridische OCMW-vereniging voor het ASZ was broodnodig om het voortbestaan van het ASZ in de toekomst te verzekeren. Het ASZ heeft sterke troeven: de stijgende activiteiten, de hoge patiëntentevredenheid, de toegankelijkheid van het ziekenhuis én het staat gekend om zijn hoogkwalitatieve zorg.

 

Maar het ASZ kampte sinds de fusie met een tekort aan eigen middelen waardoor het gebukt ging onder de leningen. Bovendien stond de zware pensioenproblematiek de samenwerking met andere ziekenhuispartners in de weg. Omdat het vormen van een ziekenhuisnetwerk in de toekomst een verplichting wordt om erkend te kunnen blijven, waren de kapitaalsinjecties en het isoleren van de pensioenproblematiek de enige mogelijke oplossing. Het afgelopen jaar is hieraan hard gewerkt.

 

Daarnaast nemen de OCMW’s een groot deel van de historische pensioenlast van het statutair personeel op zich. Dat wil zeggen dat de responsabiliseringsbijdrage voor de pensioenen van het statutair ASZ-personeel door de OCMW’s zullen worden gedragen, voor zover deze niet gefinancierd worden door de overheid.    

 

Belangrijk is ook dat de artsen voortaan als deelgenoot naast de gemeenten zullen meedragen in mogelijke verliezen van het ASZ, mochten deze zich toch nog voordoen. Uiteraard is er voor de toekomst ook een stevig businessplan uitgetekend om verliezen te vermijden.

 

Dankzij dit wervende project kan het ASZ, met zijn drie campussen en 1900 medewerkers, zijn toekomst verzekeren en verder groeien binnen het grotere ziekenhuisnetwerk. Enkel zo wordt het ASZ een sterke partner die mee kan bouwen aan een kwalitatief hoogstaand zorgaanbod binnen de ruime regio.

 

De oprichting van de nieuwe vereniging zal geen gevolgen hebben voor het personeel op de werkvloer.

 

Nu de drie gemeenten en OCMW’s deze beslissing hebben goedgekeurd, worden deze beslissingen voor goedkeuring aan de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans voorgelegd. Het is dus nog even wachten op groen licht vooraleer het nieuwe ASZ echt wordt geboren.

 

Voor meer info kan u terecht bij Katleen Van Der Biest

t +32 (0)53 76 68 05           f +32 (0)53 76 68 09

 

M +32 (0) 473 66 95 91       e ...   

 

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail