Patiënt Jozef (72) reeds 20 jaar nierdialyse

Op 15 mei 2017 kwam de 72-jarige Jozef Nerinckx exact 20 jaar naar het ASZ in Aalst voor zijn (nachtelijke) hemodialysebehandeling. Hij was er ook bij toen de nachtelijke dialyse er werd opgestart. Reden te meer om hem in de bloemetjes te zetten. En dat mag je vrij letterlijk nemen. Gepassioneerd door zijn moestuin, was hij zeer blij met zijn waardebon van AVEVE, geschonken door het ziekenhuis.

 

Nieuws-JozefFoto HLN - Rutger LievensTwintig jaar geleden veranderde het leven van Jozef grondig. Hij kreeg te horen dat hij aan een nierfunctievervangende behandeling toe was. Transplantatie schrikte hem af wegens een slechte ervaring met een familielid. "Mijn vader stierf vrij jong aan dezelfde ziekte. Mijn broer kreeg een transplantatie en leefde enorm gezond, maar hetzelfde gebeurde met hem. Dus dacht ik: geen transplantatie voor mij, ik volg dialyse", zegt Jozef. "Dat iemand zo lang nierdialyse krijgt, is niet zo gebruikelijk", zegt professor Nic Veys van het ASZ. "Meestal wordt er getransplanteerd, maar Jozef had zeer persoonlijke redenen om het niet te doen", zegt de professor. Jozef koos ervoor om in de voormiddag gedialyseerd te worden, zo had hij de volledige namiddag en avond vrij.

 

Toen in het centrum ook een nachtelijke dialysevorm werd georganiseerd, stelde Jozef zich onmiddellijk kandidaat. Drie keer per week overnacht Jozef nu reeds 16 jaar met negen anderen in het ziekenhuis om er tijdens zijn slaap 8 uur lang nierdialyse te krijgen. De langere dialysebehandeling verbetert zowel de kwaliteit van de behandeling, als de levenskwaliteit. "Omdat de nachtdialyse twee keer zo lang duurt kunnen er meer afvalstoffen het lichaam verlaten. Het resulteert in betere bloedwaarden", zegt de professor. Jozef kon bovendien opnieuw een ‘normaal’ leven leiden. Hij heeft de hele dag weer voor zichzelf en zijn tuin - hij is héél fier op zijn zelfgekweekte groenten en fruit.

 

"Tussen 20 en 22 uur worden we aangesloten aan de nierdialyse. Om 5 uur is het meestal voorbij. Dan ga ik naar huis om koffie te zetten voor mijn vrouw en ontbijt te maken voor haar. Ze slaapt drie keer per week alleen en dat is het moeilijkste aan het hele verhaal. Ze mag niet bang zijn. Ondertussen zijn we het gewoon", zegt Jozef. De patiënten die 's nachts naar de nierdialyse komen slapen allemaal in dezelfde zaal. "Ik beschouw dialyse als 'naar het werk gaan'. Er heerst ook een aangename sfeer onder de nachtelijke patiëntengroep. Bij gelegenheid wordt er getrakteerd", zegt hij.

Omdat hij zo graag in de tuin werkt kreeg Jozef van Daisy Van Gheit, voorzitter van het ziekenhuis, een waardebon van AVEVE.

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail