Verbeterde kwaliteit van beeldvorming dankzij de SPECT-CT gammacamera bij ASZ Geraardsbergen

SPECT-CT is een gecombineerde (hybride) beeldvormingstechniek, waarbij twee verschillende beeldvormingsmogelijkheden (SPECT en CT) samen gemonteerd zijn in één enkele camera. Sinds kort is de hypermoderne SPECT-CT camera (Siemens, Symbia Intevo TM) in gebruik genomen in de dienst Nucleaire Geneeskunde op de campus Geraardsbergen.

 

SPECT staat voor “Single Photon Emission Computer Tomography” en registreert de gammastralen van isotopen. CT staat voor de klassieke “Computer Tomography” en maakt gebruik van röntgenstralen. SPECT-CT is een gecombineerde (hybride) beeldvormingstechniek, waarbij twee verschillende beeldvormingsmogelijkheden (SPECT en CT) samen gemonteerd zijn in één enkele camera. Door het samenbrengen van deze technieken zal de patiënt in één onderzoekstijd twee complementaire onderzoeken ondergaan en dit in exact dezelfde omstandigheden en lichaamshouding.


In nucleaire geneeskunde maakt men gebruik van een gamma-camera. Dit is een detectie-apparaat voor gamma-stralen dat toelaat specifieke beelden te maken. Bij de patiënt wordt een radioactief isotoop ingespoten of peroraal toegediend. Dit isotoop verzamelt zich in een orgaan (bv. de lever, de schildklier, bot, het hart..), en enkele minuten tot enkele uren nadat het isotoop wordt toegediend, dient de patiënt plaats te nemen op de onderzoekstafel van de gamma-camera en door middel van twee grote detectoren wordt de radioactiviteit(gammastralen) bij de patiënt gecapteerd en via een specifiek algoritme wordt dit dan omgezet in een beeld. Dit beeld wordt ook “scintigrafie” genoemd. Nucleaire geneeskunde is dus een beeldvormende techniek die door de artsen wordt aangevraagd om de diagnose te kunnen stellen bij bepaalde aandoeningen.


Deze onderzoeken worden vaak aangevraagd door orthopedisten (botscan/botscintigrafie), endocrinologen (schildklierscintigrafie), cardiologen (myocardscintigrafie),…..


Het zijn artsen, nuclearisten, die verantwoordelijk zijn voor deze onderzoeken alsook het protocol opmaken.

 

Het nieuwe toestel bij het ASZ campus Geraardsbergen, is een Spect-CT gammacamera van de nieuwste generatie, een toestel dat behoort tot één van de meest gesofisticeerde camera’s in het landschap. De camera is een zogenaamd hybride toestel, dit is een toestel waarbij een gammacamera wordt gecombineerd met een CT camera in éénzelfde toestel.
Na het nucleaire onderzoek kan - terwijl de patiënt op dezelfde tafel blijft liggen- een CT-scan worden uitgevoerd. Nadien gebeurt er een softwarematige fusie van het röntgenbeeld met het beeld van de gammacamera. Afhankelijk van de indicatie kan men opteren voor een lage dosis CT of voor een diagnostische CT. De lage dosis CT laat toe om de accuraatheid van de nucleair geneeskundige onderzoeken verder te verbeteren waarbij een nauwkeurige plaatsbepaling van eventueel ontdekte letsels mogelijk is.


Bij keuze voor een diagnostische CT zal er interdisciplinair overleg plaatsvinden met de radioloog om tot een gezamenlijk protocol te komen. Op die manier kan bij de patiënt tegelijkertijd een scintigrafie en een CT van een bepaald gedeelte van het lichaam gebeuren, waarbij de relevante informatie van beide onderzoeken wordt gecombineerd.
De CT-opnames gebeuren met een lage stralingsdosis en op het toestel zijn software programma’s geïnstalleerd om de stralendosis laag te houden.


Het onderzoek is volkomen pijnvrij, op de prik na om het radioactief isotoop in te spuiten. Het onderzoekt neemt wel wat tijd in beslag omdat vooreerst het isotoop moet worden ingespoten. Dit isotoop moet de tijd krijgen om zich te binden aan een orgaan en de opnames duren, afhankelijk van het te onderzoeken orgaan, vrij vlug 20 tot 30 minuten. Aan de patiënten wordt gevraagd om gedurende de opnames van de beelden zo stil mogelijk te blijven liggen.


Een patiënt kan enkel via verwijzing van zijn behandelende huisarts of specialist een afspraak maken voor dergelijk onderzoek.“We mogen best trots zijn op deze aanwinst in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis. Het gaat om een belangrijke investering 1 miljoen euro maar het opent een deur voor verbeterde diagnostiek en verhoogt ongetwijfeld het comfort voor de patiënt.” verduidelijkt Dr. Rimbaut, hoofdarts ASZ.

 

SPECT-CT

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail