World MRSA Awareness Month

In oktober besteden wij binnen het ASZ - Aalst/Geraardsbergen/Wetteren ook graag extra aandacht aan het voorkomen van 'MRSA'!

 

Wat is MSSA en MRSA?

MSSA is een Staphylococcus aureus die gevoelig is aan vele antibiotica, bv. aan methicilline. MRSA is een variant die niet meer gevoelig is voor meerdere soorten antibiotica. MRSA staat voor Methicilline (M) Resistente (R) Staphylococcus (S) Aureus (A). Personen die vaak verblijven in een zorginstelling of ziekenhuis lopen meer risico op dragerschap voor MRSA.

 

Wat is Staphyllococcus aureus?
Dit is een bacterie die zeer veelvuldig voorkomt. Zij komt voor in een ziekenhuisomgeving maar ook bij gezonde personen. Het is pas als de weerstand door ziekte verminderd is, dat deze bacterie een infectie kan veroorzaken. Bij gezonde personen komt de bacterie vaak voor ter hoogte van de huid en in de neus.

 

Daar MRSA potentieel ernstige infecties kan veroorzaken, screenen wij patiënten met risicofactoren bij elke opname in het ziekenhuis. Als een patiënt MRSA drager blijkt te zijn, zal de patiënt in een kamer alleen worden opgenomen met bij verzorging het dragen van handschoenen, een schort en soms een masker zodat er binnen het ziekenhuis geen overdracht van MRSA kan plaatsvinden naar andere patiënten of gezondheidsmedewerkers toe. We trachten ook de bacterie uit te roeien door een specifieke behandeling met een antibacteriële zeep, keelspray en neuszalf. Op deze manier trachten we het voorkomen van MRSA samen tegen te gaan!

 

Dank alvast voor de inzet van onze medewerkers en het begrip van uzelf als patiënt voor deze belangrijke maatregelen. Team Infectiepreventie ASZ

 

1gf7415ete_MRSA_Awareness_Month_Logo

 

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail