Nieuwe behandeling leverkanker met radioactieve bolletjes bij Aalsterse ziekenhuizen

Het A.S.Z. en  OLV Ziekenhuis behandelen patiënten met een vorm van leverkanker voor het eerst met radioactieve holmium bolletjes. Hierbij worden minuscule radioactieve stoffen via de leverslagader rechtstreeks in de lever gebracht. De hoeveelheid radioactieve stof die de patiënt toegediend krijgt, is zeer laag. Door deze methode wordt de tumor gericht behandeld zonder omliggend gezond leverweefsel aan te tasten. Naar verwachting neemt de overlevingskans voor patiënten hierdoor toe en verbetert hun kwaliteit van leven. De Aalsterse ziekenhuizen zijn daarmee het derde ziekenhuis in België dat deze innovatieve behandeling met holmium bolletjes aanbiedt.

 

DSCF3884

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(v.l.n.r. dr. Nicole Dorny en dr. Katrien De Keukeleire in de gloednieuwe angiografie zaal in het A.S.Z.)

 

Holmium vs Yttrium

Patiënten met uitzaaiingen in de lever of leverkanker, waarbij het niet mogelijk is om te opereren, kunnen baat hebben bij deze vorm van inwendige bestraling, die selectieve interne radiatie (SIRT) wordt genoemd. Hierbij worden via een katheter radioactieve bolletjes in de slagader van de lever gespoten waarna ze vooral vastlopen in de kleine haarvaatjes van de tumoren. Daar geven de bolletjes de radioactieve straling af, met de bedoeling de tumor zoveel mogelijk te beschadigen. Deze SIRT therapie wordt al meerdere jaren in het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis toegepast, waarbij Yttrium bolletjes worden gebruikt. Afgelopen week werden in de Aalsterse ziekenhuizen voor het eerst twee patiënten behandeld met Holmium bolletjes.

 

Het grootste verschil tussen Holmium en Yttrium is dat met Holmium een nauwkeurigere visualisatie mogelijk is door middel van MRI en SPECT CT. Elke patiënt krijgt hierdoor een nog meer individueel aangepaste dosering.

 

Gebundelde expertise A.S.Z. - OLV

Deze behandeling wordt uitgevoerd door nuclearisten dr. Nicole Dorny, dr. Pieter De Bondt, dr. Olivier De Winter en dr. Dirk Ooms en interventioneel radiologen dr. Katrien De Keukeleire en dr. Lawrence Bonne. Deze artsen werken heel nauw samen met een multidisciplinair team van gastro-enterologie, oncologie, anatomopathologie, abdominale heelkunde en hepatobiliaire pancreaschirurgie.

 

(v.l.n.r. dr. Olivier De Winter, dr. Pieter De Bondt, dr. Dirk Ooms en dr. Lawrence Bonne)

OLV_interventionele_radiologen

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail