Samen veerkrachtig tijdens de week van de Geestelijke Gezondheid

Van 1 tot 10 oktober 2020 vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats, met als slogan ‘samen veerkrachtig’. Want veerkracht hebben we in deze aanslepende coronacrisis meer dan ooit nodig en wanneer onze veerkracht in het gedrang komt, is steun van anderen één van belangrijkste hulpmiddelen.

 

Ons leven is in zoveel opzichten veranderd sinds de coronacrisis dat veel mensen stress, angst en onzekerheid voelen. De beste remedie hiertegen? Veerkracht. Maar wat is veerkracht nu juist? Op samenveerkrachtig.be wordt het begrip als volgt omschreven: “het vermogen om door te zetten, ook als het leven tegenzit. Veerkracht is belangrijk voor ons mentaal welbevinden. Veerkrachtige mensen voelen zich beter in hun vel. Nog straffer: ze weten een negatieve gebeurtenis om te buigen tot een positieve ervaring.”

 

En het goede nieuws is dat u veerkracht kan trainen. Het is deels erfelijk maar deels ook afhankelijk van omgevingsfactoren en u kan veerkracht dus versterken door training. Eveline Cackebeke, psychologe bij het A.S.Z., legt uit: “Het eerste dat hierbij belangrijk is, is checken of u goed voor uzelf zorgt. Checkjezelf.be kan u hierbij helpen. Het is een website die u op weg zet om mentaal fit te blijven, in coronatijden én daarbuiten, met tips, oefeningen en verhalen van bekende en minder bekende Vlamingen.” Enkele van hun tips om aan de slag te gaan:

  • Wees niet te streng voor uzelf
  • Blijf niet bij de pakken zitten
  • Hou afstand maar blijf sociaal verbonden
  • Blijf positief denken
  • Zet u in voor anderen
  • Bouw rust in voor uw geest

 

Om u verder op weg te helpen, zijn er in het teken van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid verschillende activiteiten beschikbaar. Zo kan u een van de vele webinars, lezingen of workshops volgen die zijn gepland rond veerkracht, mindfulness en meer of meedoen aan één van de sportieve activiteiten op poten gezet rond dit thema, zoals een wandeling in de natuur met podcast. Deze zijn allemaal te vinden op www.samenveerkrachtig.be/doe-mee/activiteiten

 

Heeft u het gevoel dat bovenstaande tips niet voldoende zijn en het probleem dieper zit? Herkent u één of meerdere van volgende signalen en doen deze zich gedurende langere tijd voor?

  1. Verandering in gedrag
  2. Verandering in emoties
  3. Zich terugtrekken
  4. Zeggen dat het niet goed gaat

 

Dan kan dit wijzen op een psychisch probleem. 1 op 4 mensen krijgt in zijn of haar leven namelijk te maken met een psychisch probleem dat zich uit in de vorm van slapeloosheid, depressie, zelfmoordgedachten, ... Maar praten over psychische kwetsbaarheid is bij ons vaak nog een taboe. Daarom is het des te belangrijker om alert te zijn voor deze signalen. Herkent u ze en wil u helpen? Op 4voor12.be kan u zien wat u kan doen om het verschil te maken.

 

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan kan je terecht op noknok.be wanneer je een dipje of tegenslag hebt of voor testjes, tips, opdrachten en verhalen om je goed in je vel te voelen.

 

Ook binnen het A.S.Z. staan wij klaar om u en uw omgeving te helpen indien nodig. Binnen ons ziekenhuis kan u beroep doen op psychologische ondersteuning door uw wens door te geven aan de verpleging/arts. Soms is het de arts zelf die een psycholoog inschakelt wanneer hij/zij denkt dat er nood is aan ondersteuning. Meer informatie over psychologische ondersteuning binnen het A.S.Z. met een voorstelling en de contactgegevens van ons team van psychologen vindt u terug op: http://www.asz.be/patient/patientenbegeleiding/psychologische-ondersteuning

 

Psychologe_Eveline_Cackebeke_wandelend_in_gang_bureau

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail