Spoedarts dr. Nico Rooselaer: “De komende weken zijn cruciaal. Enkel met een solidaire houding kan het tij gekeerd worden.”

De spoedarts van het A.S.Z. roept Geraardsbergenaars op om de richtlijnen van de overheid nauwgezet te volgen. “Is het niet voor uzelf, dan wel voor de meer kwetsbare medeburgers en de zorgverleners”, aldus dr. Rooselaer. “De komende uren, dagen en weken zijn cruciaal. Enkel met een solidaire houding kan het tij gekeerd worden, we willen zo lang mogelijk de reguliere zorg laten doorgaan.”

 

Vanaf volgende week dient het A.S.Z. Aalst-Geraardsbergen-Wetteren extra capaciteit te voorzien op de Covid-19-afdelingen en de dienst Intensieve Zorgen. Alle ziekenhuizen dienen voor 2 november 2020 namelijk op te schalen naar fase 2A inzake het spreidingsplan van de federale overheid want de opnamecijfers stijgen snel. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen en zorgt voor een grote druk op het zorgpersoneel.

 

Dr. Rooselaer: “De overheid heeft gisteren beslist dat elk ziekenhuis, dus ook A.S.Z., vanaf maandag 26 oktober, alle planbare niet-dringende activiteiten die gebruik maken van intensieve zorgen, alle klassieke opnames die geen gebruik maken van intensieve zorgen en tot slot alle chirurgische ingrepen die plaatsvinden in het dagziekenhuis, moet annuleren en dit, in eerste instantie, gedurende een periode van vier weken. Het spreekt voor zich dat ingrepen of opnames die absoluut nodig zijn, niet zullen worden geannuleerd. Al vanaf de eerste aanmeldingen van COVID-19-verdachte patiënten houdt het A.S.Z. de patiëntenstromen maximaal gescheiden. Onze spoedopname is ook opgesplitst in twee zones. Eén voor COVID-19-verdachte spoedgevallen en één voor de andere spoedgevallen. Op de geïsoleerde hospitalisatie-eenheid spoed verblijven patiënten die getest zijn tot het resultaat gekend is. Bij een positieve test werd de patiënt tot nu toe overgebracht naar campus Aalst, waar alle positieve coronapatiënten gecentraliseerd werden. Maar gezien de Covid-19-opnames blijven stijgen, wordt momenteel alles in gereedheid gebracht om ook in Geraardsbergen een Covid-19-afdeling te openen met 32 gewone bedden en 6 IZ-bedden.”

 

Daarom roept hij op om de richtlijnen van de overheid nauwgezet te volgen. “Is het niet voor uzelf, dan wel voor de meer kwetsbare medeburgers en de zorgverleners”, aldus dr. Rooselaer. “De komende uren, dagen en weken zijn cruciaal. Enkel met een solidaire houding kan het tij gekeerd worden”, besluit hij.

 

dr. Rooselaer

Naar overzicht
Delen:
FacebookTwitterLinkedInEmail